Toeristen verbeteren de wereld in Amsterdam

Nieuws

Toeristen verbeteren de wereld in Amsterdam

Frank Mulder

23 december 2011

Een organisatie in Amsterdam gaat toeristen de komende weken helpen groene en goede daden uit te voeren, die mede door een groep Belgen zijn bedacht. In deze donkere dagen ben je als toerist voor het kerstgevoel niet meer afhankelijk van de glühwein op de kerstmarkt.

Doorgeefbloemen uitdelen, ouderen verwennen, vuil rapen of een mandarijn geven aan verkopers van de straatkrant — het is zo makkelijk om iets bij te dragen aan de stad waar je op bezoek bent. “Veel mensen willen de wereld wel verbeteren, maar missen de ideeën of de middelen”, zegt Niels Visker van stichting Terra Futura, een groep zelfbenoemde “wereldredders”. “Wij willen het makkelijker voor ze maken.”

De organisatie haalde vorig jaar een groep Belgen naar de Nederlandse hoofdstad onder het motto “Belgians Save the World”. Op basis van hun ideeën is vorige week het project “Tourist Save the World” van start gegaan. Bezoekers krijgen ideeën en adressen aangereikt om zich in te zetten voor hun leefomgeving, op een concrete en creatieve manier.

Goede daden

Toeristen kunnen zich online aanmelden voor een tour door Amsterdams langs plekken waar ze goede daden kunnen doen. Op het kantoor kunnen ze zich inschrijven voor een veertigtal goede daden die te maken hebben met thema’s zoals duurzaam voedsel, sociale cohesie of spiritualiteit. Daarvoor krijgen ze een plattegrond, hulpmiddelen (zoals mandarijntjes, of een prikstok), en kunnen ze met korting een fiets huren. Groepen kunnen begeleiding krijgen.

Voor sommige acties is samengewerkt met maatschappelijke organisaties. Zo kunnen toeristen voor de Voedselbank aan de slag door bezoekers van supermarkten te vragen om een bijdrage, voor de Voedselbankpakketten die aan mensen met weinig inkomen worden uitgedeeld. Als uitgaanstip wordt een restaurant genoemd waar jeugdige ex-delinquenten werken.

“Maar veel acties kunnen gewoon zonder een organisatie, zoals de biologische kroegentocht. Dan ga je met een groep mensen naar een café om te vragen of ze biologisch bier hebben, bijvoorbeeld. Zo niet, dan ga je door naar het volgende café. Omdat je met een groep bent, is dat een sterk statement.”

Het project is vorige week begonnen, maar nu komen er volgens Visker al toeristen op af. Ze worden doorverwezen door jeugdherbergen en toeristenorganisaties in de stad. Het project loopt in eerste instantie tot 17 januari. “Maar daarna gaan we zeker door. We willen dit ook opzetten in andere steden in Nederland, en daarna daarbuiten.”