Ton ivoor gestolen van Oegandese overheid

Meer dan een ton ivoor dat in beslag was genomen door de Oegandese overheid is gestolen uit de opslagplaats. Het ivoor heeft een geschatte waarde van meer dan een miljoen dollar.
 

  • © Reuters De Oegandese president Museveni heeft meteen een onderzoek bevolen naar de zaak. © Reuters

Ivoor dat in beslag wordt genomen door parkwachters of de douane, wordt door het Oegandese Wildagentschap (UWA) opgeslagen achter slot en grendel. Maar bij een controle vorige week bleek er iets niet te kloppen. ‘Onze afdeling Inlichtingen vond bij een routinecontrole onregelmatigheden in het beheer van de kluis’, zegt de UWA in een verklaring. ‘Onderzoekers vergeleken vervolgens de fysieke voorraden met de inventaris.’ Daaruit bleek dat 1.335 kilogram aan ivoor was verdwenen uit de kluis.

Onderzoek

1.335 kilogram aan ivoor is verdwenen uit de kluis.

De Oegandese president Museveni heeft meteen een onderzoek bevolen naar de zaak. Vijf topfunctionarissen van het Oegandese Wildagentschap (UWA) die toegang hadden tot de kluis zijn inmiddels geschorst, terwijl de politie een onderzoek is begonnen in samenwerking met de anticorruptiediensten. Parlementsleden eisten gisteren (dinsdag) ook het de schorsing van Andrew Seguya, de directeur van het UWA, om de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen.

Oeganda is een van de Gang of 8, de landen waar de handel in ivoor welig tiert. Andere landen op de lijst zijn onder meer China, Kenia, Vietnam en Tanzania. In Afrika worden jaarlijks tienduizenden olifanten gedood voor hun ivoor om aan de snel groeiende vraag in Azië te voldoen.

rytc (CC BY-NC-ND.0)

Oeganda is een van de Gang of 8, de landen waar de handel in ivoor welig tiert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.