Tonnen noodhulp rotten aan grens met Gaza

Nieuws

Tonnen noodhulp rotten aan grens met Gaza

Erin Cunningham

15 april 2009

Honderden tonnen noodhulp die bestemd is voor de bevolking in de Gazastrook zijn geblokkeerd in Egyptische steden, ondanks een recente oproep van de Verenigde Naties om het grensverkeer te versoepelen.

Regeringen en organisaties van over de hele wereld hebben voedsel, medicijnen, dekens, babyvoeding en andere hulpgoederen naar de 1,5 miljoen inwoners van Gaza gestuurd. Maar veel goederen zitten vast in pakhuizen, parkeerterreinen, vliegvelden en stadions in het noorden van de Sinaïwoestijn. Egypte deelt een veertien kilometer lange grens met Gaza, die min of meer gesloten werd toen Hamas er in juni 2007 aan de macht kwam.
In en rond Al-Arish, een stad in de Sinaïwoestijn op zo’n vijftig kilometer van de grens, liggen stapels bloem, pasta, suiker, koffie, chocolade, tomatensaus, fruitsap, dekens en hospitaalbeden. Drie maanden na  het einde van de oorlog waarbij 1.400 mensen omkwamen en vijfduizend gewonden vielen, is een groot deel van de noodhulp rot of beschadigd door regen of de brandende zon.
“Om eerlijk te zijn: een groot deel van deze noodhulp zal Gaza nooit bereiken”, zegt een lokale ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit. “Een groot deel het voedsel zal weggegooid moeten worden.” Volgens John Ging, hoofd van het United Nations Relief Works Agency (UNRWA) in Gaza, heeft het tegenhouden van de noodhulp verschrikkelijke consequenties voor de bevolking in Gaza.

Willekeur

Het laatste rapport van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp (OCHA) liegt er niet om. “De hoeveelheid en het type goederen dat de Gazastrook bereikt, blijft het onderwerp van willekeurige restricties en onvoorspelbare procedures. Ze stellen de humanitaire organisaties voor enorme logistieke problemen.”
Alle hulp voor Gaza moet momenteel passeren via Al-Auja of Kerem Abu Sellem, de commerciële grensposten tussen Egypte en Israël. Die goederen vallen daarom onder de Israëlisch-Egyptische handelakkoorden en de Israëlische importregels. Een groot deel van de voedselhulp in de Sinaï, waaronder pasta, bonen en fruitsap, wordt door Israël als niet-essentieel bestempeld.
Tweeduizend “familiedozen”, die essentiële goederen bevatten voor Palestijnse families en geschonken werden door de Italiaanse ngo Muziek voor Vrede, werden onlangs tegengehouden aan de grensovergang van Al-Auja omdat ze een pot honing bevatten.
De grenspost bij Rafah is volgens het OCHA de hele maand maart gesloten geweest, afgezien van twee dagen waarop dekens en matrassen naar Gaza gestuurd konden worden. Sinds het begin van de oorlog op 27 december zijn amper 43 trucks met voedselhulp gepasseerd in Rafah.
Volgens verschillende organisaties met hulpgoederen in Egypte heeft de gouverneur van de provincie ze gevraagd om de goederen onder lokale ngo’s te verdelen. Andere getuigen hebben het dan weer over bewakingsagenten die levensmiddelen uitdelen aan de bevolking van Al-Arish.