Coronacrisis dreigt een nog veel grotere voedselcrisis te ontketenen

Topexpert waarschuwt voor grootste voedselcrisis in decennia

US Army / Public Domain

De COVID-19-pandemie kan een nog veel grotere voedselcrisis ontketenen dan dertien jaar geleden. Dat zegt Martin Cole, een topexpert op het vlak van voedselzekerheid. In 2007 en 2008 stegen de voedselprijzen zo fors dat er een enorme voedselschaarste ontstond.

De coronacrisis dreigt een nog veel grotere voedselcrisis te ontketenen, zegt Martin Cole van de Universiteit van Adelaide in Australië, aan het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Martin Cole leidde het VN-expertenpanel dat al in maart waarschuwde dat de coronacrisis de voedselmarkten verder kon destabiliseren. 

Extreme armoede

Door de economische recessie kunnen straks meer mensen geen voedsel meer betalen. ‘Dat kan miljoenen mensen in extreme armoede brengen en we weten dat dit een grote impact heeft op de voedselzekerheid’, zegt hij.

Nu is er wel voldoende voedsel beschikbaar, maar komt de toegang tot voedsel in het gedrang.

Dat is een groot verschil met dertien jaar geleden, toen er vooral een probleem van voedselbeschikbaarheid was. Nu is er wel voldoende voedsel beschikbaar, maar komt de toegang tot voedsel in het gedrang. Door logistieke problemen dreigt voedsel te bederven. Door economische problemen dreigen veel mensen geen voedsel meer te kunnen betalen.

Vorige maand waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties dat het aantal mensen met acute voedselonzekerheid dit jaar kon verdubbelen tot 265 miljoen als gevolg van de coronacrisis.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift