Tot twee miljoen vluchtelingen als conflict in Oekraïne escaleert

Nieuws

NRC vreest voor massale ontheemding

Tot twee miljoen vluchtelingen als conflict in Oekraïne escaleert

Tot twee miljoen vluchtelingen als conflict in Oekraïne escaleert
Tot twee miljoen vluchtelingen als conflict in Oekraïne escaleert

IPS

04 februari 2022

Bij een escalerend conflict in Oekraïne kan het geweld tot twee miljoen mensen bedreigen die in het gebied wonen, stelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De ngo roept de betrokken partijen op om het conflict te ontmijnen.

Al friendster / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Oekraïense troepen tijdens een oefening in Donbass (2020). Bij een escalerend conflict in Oekraïne kan het geweld tot twee miljoen mensen bedreigen die in het gebied wonen, stelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

Al friendster / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Het conflict in het oosten van Oekraïne sleept al meer dan zeven jaar aan, en de tol voor de bevolking is groot: al meer dan 850.000 mensen zijn hun huis ontvlucht. Toch was de humanitaire situatie in de voorbije jaren verbeterd, zegt de NRC. Het aantal mensen dat hulp nodig heeft, is gedaald van 5 miljoen in 2015 tot een geschatte 3 miljoen dit jaar.

‘Vandaag zouden we moeten praten over de verbeterde humanitaire situatie’, zegt Egeland. ‘Maar die vooruitgang dreigt in een vingerknip teniet gedaan te worden, en duizenden gezinnen die er nu pas bovenop beginnen te komen, kunnen plots weer middenin de gevechten zitten.’

Basisdiensten

Een Russische inval zou dramatische gevolgen hebben voor de burgerinfrastructuur, de bewegingsvrijheid van mensen en de toegang tot getroffen gemeenschappen, zegt de NRC. Ook essentiële diensten zoals water- en stroomvoorziening, transport en bankdiensten komen in het gedrang.

De NRC vreest voor massale ontheemding als miljoenen mensen in Donetsk en Luhansk bedreigd worden door de gevechten.

‘De levens en veiligheid van miljoenen mensen in het oosten van Oekraïne lopen risico nu we wachten op een politieke doorbraak in de huidige impasse’, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. ‘Het menselijk lijden zou niet te overzien zijn. Het zou tot grote aantallen burgerdoden en ontheemding leiden, en een grote humanitaire crisis.’

De Noorse Vluchtelingraad roept de betrokken partijen op om het conflict te ontmijnen en alle vijandelijkheden te vermijden, inclusief de verspreiding van desinformatie.