Sneeuwbedekking in berggebieden wereldwijd afgenomen

Tot 20 dagen minder sneeuw in de Alpen vergeleken met jaren 1980

Pixabay

Tussen 1982 en 2020 nam de periode van sneeuwbedekking met gemiddeld 15 dagen af in berggebieden wereldwijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Zwitserse onderzoekscentrum Eurac Research.

Ook in de Alpen zijn er gemiddeld 10 tot 20 dagen minder sneeuwbedekking, afhankelijk van de locatie. Het onderzoek bouwt voort op een studie van twee jaar geleden, die aantoonde dat er steeds minder sneeuw ligt in 78% van de berggebieden wereldwijd.

‘Op enkele uitzonderingen na nemen zowel de omvang als de duur van de sneeuwbedekking duidelijk af.’

‘Helaas hebben we die trends niet kunnen weerleggen, we kunnen ze alleen bevestigen’, zegt Claudia Notarnicola, natuurkundige en enige auteur van de studie gepubliceerd in Scientific Reports. ‘Op enkele uitzonderingen na nemen zowel de omvang als de duur van de sneeuwbedekking duidelijk af.’

Uitzonderingen

De weinige uitzonderingen die er zijn, zijn weinig bemoedigend. Zo veroorzaakte de uitbarsting van de Mexicaanse vulkaan El Chichon in het begin van de jaren tachtig een lichte afkoeling. Dat bevorderde even de sneeuwval, maar het fenomeen duurde niet lang.

De onderzoekster ontdekte enkele gevallen waarin zowel de bedekking als de sneeuwdagen waren toegenomen tussen 1982 en 2020, met name op enkele locaties in Centraal-Azië en in sommige valleien in de Verenigde Staten. ‘Er is echter geen wetenschappelijke consensus die dit kan verklaren, het kunnen andere effecten van de klimaatverandering zijn’, aldus Notarnicola. De natuurkundige wijst er op dat het gaat om zeldzame uitzonderingen in een zeer negatieve globale context.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.