Total mag voorlopig niet boren bij Amazonerif

De Braziliaanse milieuautoriteit Ibama heeft gisteren een milieueffectrapportage van oliebedrijf Total afgekeurd. Daardoor krijgt het bedrijf voorlopig geen vergunning om te boren bij het Amazonerif.

LASZLO ILYES (CC BY 2.0)

 

Total wil samen met BP boren vlakbij het Amazonerif, een uniek en pas recentelijk ontdekt ecosysteem voor de kust van Brazilië. Het rif bestaat uit koraal, sponzen en kalkhoudende algen. Ook zijn er sinds de ontdekking vorig jaar nieuwe soorten aangetroffen.

Olielekkage

Ibama zegt in een gisteren gepubliceerde verklaring dat Total te weinig informatie geeft over de mogelijke milieugevolgen van het project. Het bedrijf geeft in een eigen risicoanalyse wel aan dat er 30 procent kans is dat de olie het rif bereikt in geval van een lekkage.

De milieuautoriteit wil onder meer extra informatie over de gevolgen voor vogels en zeedieren zoals schildpadden en analyses over hoe de olie zich verspreidt in het water. Ibama zegt al driemaal om gedetailleerde informatie te hebben gevraagd. Total heeft nu nog één mogelijkheid die te verstrekken, anders wordt de vergunningsaanvraag definitief afgewezen.

Protest uit de hele wereld

‘Na twee jaar en diverse onbeantwoorde vragen, blijkt dat Total niet kan voldoen aan de eisen van de regulator, Ibama’, zegt Helena Spiritus van Greenpeace in Brazilië. ‘Het bedrijf laat zien dat het incompetent is en er niet klaar voor is te boren in de buurt van het Amazonerif. Ibama moet het niet nog een kans geven dit kostbare ecosysteem in gevaar te brengen.’

Volgens Greenpeace hebben meer dan 1,2 miljoen mensen Total en BP opgeroepen af te zien van hun plannen.

‘De enige juist beslissing is dat Total het plan om in de monding van de Amazone te gaan boren, opgeeft, in plaats van naar manieren te zoeken om dit risicovolle project toch door te laten gaan. Wetenschappers, de plaatselijke bevolking en het Braziliaanse Milieuagentschap hebben het al verworpen.’

Volgens Greenpeace hebben meer dan 1,2 miljoen mensen uit de hele wereld Total en BP tot nu toe opgeroepen af te zien van hun plannen om te boren bij het Amazonerif.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift