Touroperators overwegen Birma links te laten liggen

Nieuws

Touroperators overwegen Birma links te laten liggen

Bob Burton

06 juni 2003

Naar aanleiding van de nieuwe golf van politieke repressie in Birma overwegen sommige Australische touroperatoren hun groepsreizen naar Birma af te zeggen. Tussen de 150 en de 200.000 toeristen deden Birma vorig jaar aan. Als leverancier van tienduizenden reislustige ‘Aussies’ zijn de touroperators een belangrijke bron van inkomsten voor Rangoon.

Reizen in Birma is verantwoord, want er is een politieke dialoog aan de gang tussen de oppositie en de militaire junta. Dat adagium van de Australische toeristische sector is nog moeilijk houdbaar sinds oppositieleidster Aung San Suu Kyi en andere kopstukken van de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) werden gearresteerd en hun kantoren werden gesloten. De touroperatoren voelen sinds vorig weekend de hete adem van bro-boycotgroepen als de Burma Campaign UK in hun nek.

De internationale operator Intrepid Travel (dat ook kantoren heeft in Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Canada, de VS en België) overweegt om Birma te schrappen als bestemming. De touroperator organiseert pas sinds maart weer reizen naar Birma. Tot begin maart handhaafde Intrepid Travel nog een boycot tegen Birma, maar door de vrijlating van Suu Kyi (in mei 2002) en de relatieve politieke vrijheid van de NLD kwam de bestemming weer op de kaart.

Ook Captains Choice Tour overweegt om Birma te schrappen. De operator heeft intussen 200 reserveringen voor de maand november. De volgende weken kijken we nog de kat uit de boom, zegt directeur Phil Asker. Maar als er echt een repressiegolf komt, en het ziet ernaar uit dat zoiets mogelijk is, dan gaan we zeer waarschijnlijk niet.

Peregrine Adventures, een in Melbourne gebaseerde reisorganisatie beraadt zich eveneens over Birma. Manager Steve Roe stelt dat de 20 Birmese tours die het komende anderhalf jaar op het programma stonden, opnieuw geëvalueerd worden.