Tragische brand onthult nalatigheid op alle niveaus

Nieuws

Tragische brand onthult nalatigheid op alle niveaus

Alejandro Sciscioli

03 augustus 2004

Een fatale mix van corruptie, nalatigheid, een foute reactie van het winkelpersoneel en een slecht uitgeruste brandweer heeft van de brand in een Paraguayaans inkoopcentrum de grootste ramp in tientallen jaren gemaakt. Nu de vlammen gedoofd zijn, kan de jacht op de schuldigen beginnen.

Niet dat het in de hoofdstad Asunción ontbreekt aan regels en voorschriften. “Met een strikte naleving van gemeenteverordening 25097 was dit niet mogelijk geweest”, zegt gemeenteraadslid en architect Luis Alberto Boh, voorzitter van de stedelijke commissie ruimtelijke ordening. De 214 paragrafen tellende voorschriften zijn echter zo “lang, gedetailleerd, streng en complex dat ze zelfs bij benadering niet kunnen worden nageleefd”.

Voor een gebouw als het supermarktcomplex Ykuá Bolaños in de hoofdstad Asunción moeten eerst de plannen worden goedgekeurd. Wanneer het complex er staat volgt er een grondige inspectie, gevolgd door het periodiek nazicht van de veiligheidsvoorzieningen. Het personeel moet een opleiding voor noodsituaties krijgen.

“Het zou me niet verbazen wanneer geen enkele inspectie ooit heeft plaatsgevonden”, zegt Boh. Corruptie is in Paraguay een hardnekkig kwaad en inspecteurs laten zich liever betalen in plaats van hun werk te doen. Boh geeft het gemeentebestuur van Enrique Riera en zijn Colorado-partij de schuld voor de tragedie. De burgemeester bleek op het moment van de ramp op een onaangekondigde trip in het buitenland.

De supermarkt waar meer dan 300 mensen de dood vonden, was gebouwd volgens de voorschriften, zo stelt Bernardo Ismachoviez, de mand die het interieur ontwierp. Bij de procureur in Asunción zijn intussen ruim veertig mensen komen getuigen dat de deuren op slot waren toen ze naar binnen wilden om hulp te bieden. Het hoofd van de vrijwillige brandweer, Rafael Valdez Peralta, bevestigt het verhaal en zegt dat zijn mannen bedreigd werden door veiligheidsagenten toen ze een glazen paneel wilden inslaan.

Procureur Teresa Sosa heeft de eigenaars van de supermarkt, Juan Pio Paiva en zijn zoon Daniel, opgepakt op beschuldiging van opzettelijke doodslag. Zij zouden na een diefstalalarm heb bevel hebben gegeven de deuren te sluiten en de klanten te stoppen wanneer ze wilden weglopen zonder te betalen.

Op het moment van de ramp waren 700 tot 800 mensen in het drie jaar oude warenhuis. Een eerste ontploffing zou te wijten zijn aan een gaslek in de bakkerijafdeling. Toen de vlammen zich begonnen te verspreiden, explodeerde een auto in de ondergrondse parking. Het populaire inkoopcentrum in de middenklassewijk Trinidad veranderde toen razendsnel in een inferno.

De slecht uitgeruste brandweer stond aanvankelijk machteloos. Het duurde meer dan een uur voor de enige aanwezig bron van water naar behoren werkte. Paraguay heeft maar één professionele brandweer, op de internationale luchthaven, zo legt Valdez Peralta van de vrijwillige brandweer uit. Peralta bevestigt dat slechts enkele multinationals en grote nationale firma’s de brandvoorschriften tot op de letter naleven.

Experten uit Paraguay, Brazilië en de VS zijn dinsdag begonnen met een onderzoek naar wat er precies is foutgelopen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt intussen 318 doden en 262 gewonden, waarvan 61 in kritieke toestand.

Alejandro Sciscioli

Xml=3

Ref: la en