Transport van bloed in Rwanda nu ook per drone

In Rwanda is de eerste drone de lucht ingegaan voor het transport van medisch materiaal. Naast medicijnen zullen de drones ook bloedstalen vervoeren.

  • Public domain (CC0) Met drones zal bloed in ongeveer 30 minuten op de bestemming aankomen. Normaal duurt zo'n transport vier tot vijf uur. Public domain (CC0)

Vorige week ging in het district Muhanga in Zuid-Rwanda de eerste drone de lucht in, een samenwerking tussen het Amerikaanse robotbedrijf Zipline en de Rwandese overheid.

Die besliste negen maanden geleden om samen te werken met Zipline voor de uitbouw van luchthavens, de zogeheten droneports, en de levering van drones voor het vervoer van medicijnen naar moeilijk te bereiken gebieden.

Snelle levering van bloed

Afgelopen week werden ook verschillende tests gedaan voor het vervoer van bloedstalen en ook die bleken positieve resultaten op te leveren.

Normalerwijze duurt het ongeveer vier tot vijf uur om bloed vanuit hoofdstad Kigali per ambulance naar het ziekenhuis van Kabgayi in de zuidelijke provincie te krijgen. Dat gebeurt twee keer per week. In het geval van een medische urgentie moet het bloed van het Nationale Bloedtransfusiecentrum komen en dat duurt nog langer.

Met drones zal die tijd aanzienlijk ingekort worden: de vlucht zal ongeveer 30 minuten duren en een bijkomend voordeel is dat geen gezondheidsmedewerker zijn medische post moet verlaten tijdens het transport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.