Voorbereidingen treffen voor mogelijke volgende golven

Tropisch Instituut onderzoekt veelbelovende COVID-behandelingen in Afrika

onbekend / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Laborant aan het werk in het NMIMR (Noguchi Memorial Institute for Medical Research) in Ghana.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen start de grootste klinische COVID-studie in Afrika en werkt daarvoor samen met Afrikaanse overheden en andere onderzoeksinstellingen. Bedoeling is vooral te vermijden dat lichte symptomen erger worden en patiënten in de overbelaste ziekenhuizen belanden.

De klinische studie zal doorgaan in dertien landen onder leiding van het “ANTICOV”-consortium, dat 26 prominente Afrikaanse en wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingsorganisaties verenigt.

‘Er is behoefte aan grootschalige klinische proeven voor COVID-19 in Afrika om specifiek Afrikaanse onderzoeksvragen te beantwoorden’, zegt arts John Nkengasong, directeur van de Africa Centres for Disease Control and Prevention. ‘De respons van de Afrikaanse landen op de pandemie is tot nog toe indrukwekkend. Maar nu moeten we voorbereidingen treffen voor mogelijke volgende golven.’

Overbelasting gezondheidszorg vermijden

De studie wil verschillende veelbelovende behandelingen onderzoeken en nagaan of ze kunnen vermijden dat patiënten met lichte en matige symptomen ergere symptomen ontwikkelen en zo in het ziekenhuis terechtkomen. Daar kunnen ze immers de al zwakke en overbelaste gezondheidszorg in veel landen overweldigen.

De onderzoekers richten zich op de hiv-antiretrovirale combinatie lopinavir/ritonavir en het malariamedicijn hydroxychloroquine, dat vandaag in tal van Afrikaanse landen de standaard COVID-19 behandeling is.

In een eerste fase zullen twee- à drieduizend patiënten onderzocht worden in Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo (DRC), Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Ghana, Guinee, Kenia, Mali, Mozambique, Soedan en Oeganda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift