Keystone XL bedreigt land, drinkwater en gemeenschappen in Montana en Nebraska.

Trump blaast beruchte Keystone XL nieuw leven in

Tarsandsaction CC BY 2.0

Protestactie tegen de Keystone XL pipeline aan het Witte Huis in Washington, DC (VS)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuwe vergunning uitgevaardigd voor de controversiële oliepijpleiding Keystone XL. Nochtans had een federale rechter in november vorig jaar een eerdere vergunning geblokkeerd.

De Keystone XL-pijpleiding is erg omstreden omdat ze dagelijks 800.000 vaten erg vervuilende olie uit de Canadese teerzanden helemaal door de VS naar raffinaderijen in de Golf van Mexico moet vervoeren. Na aanhoudende protesten verwierp de regering-Obama het project, maar zijn opvolger Trump draaide die beslissing prompt terug.

Nu trekt het Witte Huis de oorspronkelijke vergunning, die door een federale rechter was geblokkeerd, in om ze te vervangen door een nieuwe versie die “elke onzekerheid” over het project de wereld uit moet helpen. “Deze vergunning bevestigt, zoals al altijd duidelijk had moeten zijn, dat de presidentiële vergunning een uitoefening van zijn presidentiële macht is en niet onderworpen is aan een juridische controle onder de Administrative Procedure Act,” aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Juridische strijd

Maar het nieuwe manoeuvre maakt weinig indruk op de milieu- en klimaatorganisaties die zich al jaren met hand en tand verzetten tegen het project.

“Donald Trump probeert de regels van het spel te veranderen omdat hij weet dat hij aan het verliezen is”, zegt Michael Brune, directeur van de Sierra Club, de grootste milieuorganisatie in de VS.

“Trump probeert nu schaamteloos onze fundamentele milieuwetgeving te omzeilen voor de winst van een buitenlands bedrijf”

“De rechtbanken hebben hem verschillende keren teruggefloten, dus probeert hij nu schaamteloos onze fundamentele milieuwetgeving te omzeilen voor de winst van een buitenlands bedrijf. We zullen alle mogelijke manieren blijven uitputten om te verzekeren dat deze pijpleiding nooit gebouwd wordt.”

Ook zijn collega Anthony Swift van de Natural Resources Defense Council is strijdvaardig. “President Trump toont nog maar eens zijn minachting voor de rechtstaat”, zegt Swift. “Bij zijn vorige poging om deze vergunning erdoor te drukken, verloor hij in de rechtbank. We zullen ons blijven verzetten tegen dit gevaarlijke voorstel.”

Volgens de milieuorganisatie bedreigt Keystone XL land, drinkwater en gemeenschappen in Montana en Nebraska. Maar bovendien is de teerzandolie die ze moet vervoeren veel vervuilender dan conventionele olie en druist ze regelrecht in tegen de klimaatdoelen van Parijs.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3108   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift