Tsjechische media wakkeren angst voor de islam aan

Nieuws

Tsjechische media wakkeren angst voor de islam aan

Zoltán Dujisin

23 mei 2008

Wie de krant leest in Tsjechië, krijgt angst voor moslims ingelepeld. Tsjechische media en politici waarschuwen herhaaldelijk voor de gevaren van het islamterrorisme, waardoor de islamofobie hand over hand toeneemt.

Uit recente cijfers blijkt dat 80 procent van de Tsjechen niet naast iemand van Arabische afkomst wil wonen omdat dat ze hem associëren met terrorisme. Tweederde van de Tsjechen heeft schrik voor terrorisme en eenzelfde aantal vreest de islam.

Recente Amerikaanse plannen om het Westen te beschermen voor de vermeende raketdreiging uit het Midden-Oosten, door haar afweersysteem naar Tsjechië en Polen uit te breiden, zorgde in de media voor berichten over de immanente gevaren van het islamterrorisme.

Een studie van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken toonde aan Tsjechen automatisch islamsymbolen met terrorisme in verband brengen. In 1998 reageerde de lokale bevolking in Brno, de tweede grootste stad van Tsjechië, met angst en vijandigheid op de bouw van de eerste moskee in het land. Zelfs vandaag wil driekwart van de Tsjechen een verbod de bouw van moskeeën op Tsjechische bodem.

De moslimgemeenschap in Tsjechië telt 20.000 leden op een bevolking van 10 miljoen inwoners. Ze komen meestal uit Noord-Afrikaanse en het Midden-Oosterse landen, maar ook uit Turkije, de Balkan en Centraal-Azië.

Schaduw over moslimgemeenschap

Vladimir Sanka, hoofd van het islamcentrum in Praag, zegt dat net als in andere Europese landen sommige lagen van de maatschappij de islam zien als een gevaar voor de Europese beschaving.  “De media veralgemenen en geven vooral vereenvoudigd, sensationeel nieuws, zonder de oorsprong van conflicten te duiden”, zegt hij. “Wanneer de media moslims omschrijven als mensen die geen respect hebben voor een mensenleven, dan is het begrijpelijk dat mensen bang worden van ‘moslimextremisten’ of ‘islamterrorisme’”.

Sanka meent dat discriminatie hardnekkig leeft op openbare plaatsen. “Algemeen hebben we onze vrijheid en rechten, maar in mindere mate dan christenen en joden: in tegenstelling tot hen kunnen we geen religieuze scholen oprichten, zijn onze religieuze huwelijken niet erkend, krijgen we geen staatsdotatie en wordt er op school niet over ons geloof onderricht.”

Tsjechische politici zeggen dat het risico op terroristische aanslagen hand over hand toeneemt, en de regering keurde vorige week vrijdag een plan goed om het terrorisme te bestrijden. Volgens de politie gebruiken terroristen het land als toegang tot Europa, maar is de lokale moslimgemeenschap niet geïnfiltreerd door extremisten.

Pro-Amerikaans en pro-Israëlisch

Tsjechische gezagdragers spelen een belangrijke rol door een negatief beeld op te hangen van moslims. “Wanneer ik kijk naar de volharde en succesvolle strijd van de Israëli’s om hun beschaving te behouden in de opmars van het barbarisme, dan stemt mij dat optimistisch”, zei de Tsjechische Eerste minister Mirek Topolanek vorig jaar in Jeruzalem in een toespraak naar aanleiding van de Israëlische onafhankelijkheidsdag.

Sinds de verkiezing van de neoliberale Burgerdemocraten (ODS) in 2006 heeft het Tsjechische buitenlandbeleid Arabische landen verwaarloosd. “De oriëntatie maakt geen deel uit van een beleid dat door deskundigen werd voorbereid, maar is onderdeel van de anti-Arabische en anti-islamitische koers die de mensen rond Mirek Topolanek varen”, schreef Lukas Lhotan vorig jaar in de Tsjechische krant Mlada Fronta Dnes.

Topolanek noemde een bezoek aan Syrië in februari van de leider van sociaal-democratische oppositiepartij, Jiri Paroubek, “betreurenswaardig”. Eerder had de nieuwssite iDNES.cz Paroubek ervan beschuldigde contact te hebben gelegd met een “brutale dictatoriale partij die openlijk het terrorisme sponsort.” Bezoeken aan Syrië door regeringsleden voor en na Paroubek’s trip gingen grotendeels onopgemerkt voorbij in de voornamelijk door het rechtse kamp gedomineerde media.

“De Tsjechische media zijn pro-Amerikaans en pro-Israëlisch, in die mate dat het extreem geval is binnen Europa”, besluit Sanka.

Tags