Inwoners ronde Middellandse Zee zijn zich helemaal niet bewust van het gevaar

Tsunami in Middellandse Zee komende decennia ‘onvermijdelijk’, Marseille en Istanbul bereiden zich voor

Şinasi Müldür / Pixabay

Grote steden rond de Middellandse Zee moeten zich opmaken voor een tsunami. Het risico daarop in de volgende dertig jaar is bijna 100 procent, waarschuwt de VN-organisatie Unesco.

Marseille, Alexandria, Istanbul, Cannes en het Spaanse Chipiona slaan de handen ineen met de Unesco om zich voor te bereiden op de komst van een tsunami. De kans daarop is groot: Unesco berekende dat het risico op een golf van meer dan een meter hoog in de volgende dertig jaar bijna 100 procent is in het Middellandse Zeegebied.

Een meter klinkt bescheiden, maar in tegenstelling tot de bevolking in de Pacific en Indische Oceaan zijn inwoners ronde de Middellandse Zee zich helemaal niet bewust van het gevaar, stelt Unesco.

‘Om levens te redden, moeten kustbewoners ook getraind worden om op de juiste manier te reageren.’

In de mediterrane regio is wel al geïnvesteerd in waarschuwingssystemen - onder meer Griekenland, Turkije, Italië en Frankrijk hebben zo’n centrum.

Maar die systemen zijn maar de helft van het verhaal, zegt Unesco-baas Audrey Azoulay. ‘Het wereldwijde tsunami-alarmsysteem is bijzonder effectief om tsunami’s snel te detecteren, maar alarm slaan is niet genoeg: om levens te redden, moeten kustbewoners ook getraind worden om op de juiste manier te reageren.’

De deelnemende steden moeten daarom een risicoplan op punt stellen, veilige zones aanduiden en hun bevolking en bezoekende toeristen informeren.

Zeespiegel

Tsunami’s komen relatief zelden voor, maar toch meer dan algemeen wordt aangenomen. In de Stille Oceaan komen gemiddeld zeven tsunami’s per jaar voor. De golven worden overigens niet altijd door aardbevingen veroorzaakt: voor 78 procent is dat wel het geval, maar ook vulkaanuitbarstingen (10 procent) en het weer (2 procent) kunnen de oorzaak zijn.

De zeespiegelstijging op zich leidt niet tot meer tsunami’s, maar kan wel hun impact aanzienlijk vergroten. Uit een studie in China in 2018 bleek dat tsunami’s bij een hogere zeespiegel verder het binnenland in konden trekken. Een stijging met 45 centimeter deed het risico op overstromingen met 1,2 tot 2,4 toenemen, bij een stijging met 90 centimeter werd dat risico zelfs met anderhalf tot 4,7 keer groter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.