Tuberculose neemt toe in Papoea-Nieuw-Guinea

Nieuws

Tuberculose neemt toe in Papoea-Nieuw-Guinea

Tuberculose neemt toe in Papoea-Nieuw-Guinea
Tuberculose neemt toe in Papoea-Nieuw-Guinea

Catherine Wilson (IPS)

24 maart 2015

Vandaag is het Wereldtuberculosedag en waar elders in de wereld het aantal tuberculosegevallen afneemt, verergert groeiende resistentie de epidemie op Papoea-Nieuw-Guinea. Gezondheidswerkers spreken van een noodsituatie op het eiland in de zuidwestelijke Pacifische Oceaan.

Sinds 1990 daalde het aantal tuberculosegevallen wereldwijd met 45 procent. Op Papoea-Nieuw-Guinea steeg het aantal besmettingen met de slopende longziekte in de afgelopen vijf jaar echter van 16.000 naar 30.000 per jaar.

In 2013 bleek het in 4,5 procent van de diagnoses om meervoudig resistente tuberculose (tbc) te gaan, een aanzienlijke groei ten opzichte van de 1,9 procent in 2010. Meer dan 85 procent van de 7 miljoen inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea woont op het platteland, in gebieden met slechte wegen en nauwelijks transportmiddelen om steden en gezondheidscentra te bereiken. Een ander probleem is het tekort aan zorgprofessionals. Het land telt minder dan één arts en vijf verplegenden per tienduizend inwoners.

Toverdokters

‘Voor veel patiënten zijn toverdokters en plaatselijke remedies de eerste behandelingsoptie waar ze mee in aanraking komen.’

Op Wereldtuberculosedag vandaag (24 maart), spreken gezondheidsexperts over manieren om de ziekte te bestrijden in dorpen waar mensen nauwelijks voorgelicht zijn en niet beschikken over goede basisvoorzieningen.

‘De grootste hindernis wordt op dit moment gevormd door het culturele geloof over de oorzaak van de ziekte. Tuberculose heeft een lange incubatietijd en voor veel patiënten zijn toverdokters en plaatselijke remedies de eerste behandelingsoptie waar ze mee in aanraking komen. Als ze uiteindelijk in een gevorderd stadium bij een gezondheidscentrum komen, is de behandeling erg moeilijk’, zegt Louis Samiak, voorzitter openbare gezondheid van de School of Medicine and Health Services van de Universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea.

Symptomen van tuberculose zijn koorts, pijn in de borst, vermoeidheid, gewichtsverlies en het ophoesten van slijm en bloed. Via het hoesten wordt ziekte verspreid. In dichtbevolkte en verarmde gebieden raken mensen gemakkelijk besmet.

In plattelandsdorpen in het district Kikori in de zuidelijke Golfprovincie, raken 1.290 per 100.000 mensen besmet, blijkt uit cijfers van het Instituut voor Medisch Onderzoek op Papoea-Nieuw-Guinea. Landelijk gezien is gaat het om 541 gevallen per 100.000 mensen. Het wereldwijde gemiddelde is 126.

Achterblijvende bacteriën

Onzorgvuldige behandeling verhoogt de kans op resistentie.

Artsen zonder Grenzen (AzG) ondersteunt de campagne tegen tbc in de Golfprovincie. Vanuit Kerema, de belangrijkste stad in de regio, stelden artsen sinds vorig jaar elke maand gemiddeld vijftig nieuwe diagnoses, soms zelfs bij kinderen van slechts 10 maanden oud.

Een moeder die met haar zesjarige kind naar het ziekenhuis in Kerema ging, een reis van vijf uur vanuit haar dorp, begreep in eerste instantie niet wat er met haar kind aan de hand was, zegt een woordvoerder van AzG.

‘Ze begreep ook niet waarom haar kind elke dag behandeld moest worden voor een lange tijd, en waarom ze niet terug kon naar het dorp. Het heeft twee maanden geduurd voordat ze dat accepteerde. Maar het kind wordt nu behandeld en gaat vooruit.’

Onzorgvuldige behandeling verhoogt de kans op resistentie voor de sterke eerstelijnsmedicijnen isoniazide en rifampicine. Het komt vaak voor dat patiënten stoppen met hun medicatie zodra ze zich beter voelen, zegt Suparat Phuanukoonnon van het Instituut voor Medisch Onderzoek. Als de behandeling voortijdig onderbroken wordt, worden niet alle bacteriën uitgeroeid. De achterblijvende bacteriën kunnen resistentie ontwikkelen in het lichaam van de patiënt.