Tuinieren kan het milieu ernstige schade toebrengen

Nieuws

Tuinieren kan het milieu ernstige schade toebrengen

Tuinieren kan het milieu ernstige schade toebrengen
Tuinieren kan het milieu ernstige schade toebrengen

Joren Gettemans

15 maart 2012

Wie een mooie tuin aanlegt, lijkt daarmee het milieu een plezier te doen. Maar vaak is het precies andersom, zeggen Britse wetenschappers, die de ecologische voetafdruk van de doorsnee tuin onder de loep namen.

Onderzoekers van de Universiteiten van Reading en Sheffield en de Royal Horticultural Society brachten in kaart op welke manier groene vingers een impact hebben op het milieu, en de resultaten zijn verrassend. De klassieke tuin, met grasperk, terras en potgrond blijkt een zware tol te eisen.

De meest zichtbare impact komt van bewatering, bemesting en chemicaliën. Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt. Dat prachtige gazon slaat weliswaar CO2 op, maar dat wordt ruimschoots teniet gedaan door de grasmaaier op benzine, die de helft meer CO2 uitstoot.

Potgrond

Ook de impact van chemische stoffen op de fauna en flora, met name op bijen en vlinders, is niet verwonderlijk. Minder bekend zijn de milieugevolgen van het gebruik van potgrond, waarvoor kostbare veengebieden afgegraven worden. Die veengebieden zijn belangrijke natuurlijke opslagvaten van CO2. De potgrond die in Groot-Brittannië gebruikt wordt als compost, stoot volgens de studie tot een half miljoen ton CO2 per jaar uit – het equivalent van honderdduizend auto’s.

Ook de introductie van uitheemse planten vormt een groot probleem. Volgens de onderzoekers is 90 procent van de plantenziekten die door de mens in Groot-Brittannië geïmporteerd zijn, afkomstig van de handel in sierplanten. De uitheemse planten verspreiden zich in de omgeving en vormen een probleem voor de inheemse biodiversiteit.

Tot slot bevat een aangelegde tuin vaak ook terraspartijen die een grote ecologische voetafdruk hebben. De tegels of stenen zorgen voor CO2-uistoot tijdens de productie of het transport, en verstoren vervolgens de natuurlijk afwatering. Een doorsnee terras van 25 vierkante meter heeft volgens de onderzoekers een klimaatafdruk van 1 ton CO2.

Ecologisch tuinieren

Zelfs wie bomen plant, moet dat doordacht doen, zeggen de onderzoekers. Een boom kan drie tot tien jaar nodig hebben om klimaatneutraal te worden. Toch is het niet allemaal kommer en kwel: er zijn veel verschillen tussen tuinen onderling en de manier waarop ze worden onderhouden. Wie zijn benzinegrasmaaier vervangt door een elektrisch model, spaart meteen tientallen kilo CO2 per jaar. De groeiende interesse voor ecologisch tuinieren houdt bovendien veel meer rekening met de natuurlijke fauna en flora, en heeft vaak ook een kleinere klimaatafdruk.