Tulband zorgt voor politieke turbulentie

Nieuws

Tulband zorgt voor politieke turbulentie

Nadire Mater

01 december 2002

In Turkije is de spanning tussen islamisten en het seculiere establishment weer opgelaaid door een incident met een tulband. De vrouw van de nieuwe presidentsvoorzitter Bulent Arinc droeg een tulband bij de plechtige afscheidsceremonie voor president Ahmet Necdet Sezer. Het hoofddeksel is in Turkije geen onschuldige modegril, maar een omstreden symbool voor een strikte naleving van de islamitische levenswijze.

Voor de AKP, de nieuwe regeringspartij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, komt de kwestie bijzonder ongelegen. De partij doet er alles aan om los te komen van zijn islamistische verleden en partijleider Recep Tayyip Erdogan is op rondreis in Europa om het Turkse lidmaatschap van de EU te promoten. De tulband staat niet op mijn politieke agenda, verklaarde Erdogan.

Veel haalde dat niet uit, want het debat over tulbanden, sluiers en andere uiterlijke tekenen van islamitische vroomheid is weer in alle hevigheid opgelaaid. Aanhangers van de seculiere staat vrezen dat de tulband van mevrouw Arinc het begin is van een islamistisch offensief tegen de gevestigde orde. De tegenpartij vindt het verbod op islamitische klederdracht overdreven en vindt dat vrouwen het recht moeten hebben om te dragen wat ze willen.

Erdogan weet maar al te goed wat het betekent de degens te kruisen met het seculiere establishment in Turkije, dat allergisch is aan elke vermenging van staatszaken en godsdienst. Als burgemeester van Istanbul kreeg hij in 1999 tien maanden gevangenisstraf wegens het aanzetten tot religieuze onverdraagzaamheid. In 1997 dwong het leger de islamistische premier Necmettin Erbakan tot aftreden en kregen vrouwen bij wet het verbod nog sluiers of tulbanden te dragen in openbare plaatsen, universiteiten en scholen.

Parlementsvoorzitter Arinc interpreteerde het vriendelijke onthaal dat zijn vrouw te beurt viel bij de ontvangst door president Sezer en dienst echtgenote als een teken dat de strenge seculiere wetten nu wat losser kunnen worden toegepast. Sezer, die nog voorzitter is geweest van het grondwettelijk hof, maakte enkele dagen later duidelijk dat er van meer tolerantie geen sprake kan zijn. De tulbandkwestie is voor eens en altijd geregeld, er is geen plaats voor tulbanden in de publieke sfeer.

Professor Nilufer Narli van de universiteit van Marmara in Istanbul ziet de rel over de tulband als een krachtmeting tussen centrum en periferie. Het Turkse machtscentrum bestaat uit het leger, de administratie, de intellectuelen en de bedrijfsleiders, maar komt de laatste decennia onder toenemende druk te staan van een ‘periferie’ die erg gehecht is aan religie en religieuze uitdrukkingsvormen, legt Narfi uit. Deze mensen hebben de AKP aan de macht gebracht en daarom is de tulband nu aan een heropleving toe.

Volgens politiek analist Rusen Cakir zal het debat over islamitische klederdracht nog in hevigheid toenemen. De tulband is de achilleshiel van de AKP. De kwestie was misschien opgelost geraakt in het kader van een verbetering van de mensenrechten, maar nu dreigt een politieke polarisering tussen seculieren en islamisten.

Nadire Mater

xml=3

Ref: mm ip cr