Intimidatie en onregelmatigheden Turkse verkiezingen

Turkije ontzegt OVSE-verkiezingswaarnemers vrije toegang grondgebied

(CC0)

Turks president Erdogan

Turkije blokkeert de vrije toegang tot zijn grondgebied voor een Zweeds en een Duits parlementslid, beide verkiezingswaarnemers voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Er heerst een klimaat van intimidatie tegen de democratische oppositie en er vonden ook kleine incidenten in Europa plaats, waaronder ook in België.

Het gaat om de Duitser Andrej Hunko, van de linkse partij Die Linke en Jabar Amin van de Zweedse Groene partij. Hunko zat op een vliegtuig wanneer hij meegedeeld werd dat hij de toegang tot Turkije werd ontzegd. Amin werd gearresteerd bij zijn aankomst op de luchthaven in Istanbul, waarbij zijn paspoort in beslag werd genomen.

Hunko was al eerder verkiezingswaarnemer in het land bij het grondwettelijk referendum van april 2007. Hij had toen kritiek op ‘de ondemocratische en oneerlijke voorwaarden’ van de stembusgang.

Klimaat van intimidatie tegen democratische oppositie

De incidenten zijn de zoveelste naar aanloop van de vervroegde verkiezingen in Turkije van nu zondag 24 juni. Eerder werden al op woensdag 20 juni vier verkiezingswaarnemers van de pro-Koerdische democratische volkspartij gearresteerd in Bursa. In de aanloop naar de verkiezingen regende het al arrestaties onder leden van de HDP. Meer dan 50 leden van de partij zijn de afgelopen vier weken gearresteerd

Recent lekte een video waarin Turks president Erdogan op een gesloten partijbijeenkomst oproept de campagne van de HDP te boycotten. ‘Vrienden, onze partijorganisatie moet heel ander werk gaan verrichten met betrekking tot de HDP. Ik kan deze woorden niet publiekelijk uitspreken, maar hier met jullie doe ik dat wel,’ zegt Erdogan in de video-opname.

‘Wanneer de HDP onder de kiesdrempel belandt, zullen wij ons op een veel betere plek bevinden.’

‘Waarom? Omdat wanneer de HDP onder de kiesdrempel belandt, het betekent dat wij ons op een veel betere plek zullen bevinden.’ Erdogan wil er alles aan doen dat HDP de kiesdrempel van 10 procent niet haalt. De Koerdische kiezer zou weleens bepalend kunnen zijn voor de uitslag van de Turkse verkiezingen. ‘Jullie weten wie wie is, jullie zullen de stemlijsten voor elke stembus verzamelen en speciaal werk verrichten,’ aldus een weinig omfloerste Erdogan in de gelekte video.

Kleine onregelmatigheden in Europa

Naast de onregelmatigheden in Turkije zelf, zouden er ook incidenten plaats gevonden hebben in Europa. Europese leiders boycotten de verkiezingsrally van Erdogan, waarop die een grote bijeenkomst organiseerde in Bosnië.

De Bulgaarse publieke omroep bTV meldde op 14 juni dat er bussen ingezet werden vanuit Turkije om burgers met een dubbele Turks-Bulgaarse nationaliteit over te brengen voor familiebezoek en voor de iftar, de maaltijd die tijdens de vastenmaand ramadan genuttigd wordt meteen na zonsondergang.

In het Turkse kieskantoor in Antwerpen zou na sluitingstijd nog gestemd zijn.

Geïnterviewden zeiden dat ze zowel voor een ifar met familie kwamen als om te stemmen. Een oudere man antwoordde, gevraagd of hij druk ervoer druk om voor een bepaalde kandidaat te stemmen: ‘Ik heb geen idee over de anderen, maar ik stem voor Erdogan.’ Het is op zijn minst opmerkelijk dat inwoners van Turkije stemmen in Bulgarije. De vraag is welke controle er is dat deze personen geen twee keer stemmen.   

Ook in ons land zouden er onregelmatigheden hebben plaats gevonden. MO* vernam uit goede bron dat er in het Turkse kieskantoor in Antwerpen na sluitingstijd nog een zestal personen geprobeerd hebben te stemmen na sluitingstijd, zonder toestemming van alle vertegenwoordigers van de Turkse partijen. De personen werden echter op heterdaad betrapt en er ontstond tumult. Een deel van het kiescomité legde formeel klacht neer bij de Turkse hoge kiesraad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift