Turkije zet offensief in Irak door na aanslagen door PKK

Nieuws

Turkije zet offensief in Irak door na aanslagen door PKK

Mehmet Koksal

09 oktober 2008

Het Turkse parlement heeft gisteren per motie het mandaat van het Turkse leger verlengd om Koerdische PKK-rebellen in het noorden van Irak aan te vallen. Dit besluit volgt op twee aanslagen die door de PKK zijn opgeëist.

In het afgelopen jaar heeft het Turkse leger verscheidene luchtaanvallen op Noord-Irak uitgevoerd en in februari zelfs een offensief over land. Het mandaat uit 2007 loopt echter af op 17 oktober. De 529 afgevaardigden stemden woensdag daarom bijna unaniem voor een verlenging. Alleen de pro-Koerdische partij DTP was tegen.

Aanslagen

Vorige week werden er 15 Turkse soldaten gedood bij een aanslag op een grenspost die werd opgeëist door de gewapende tak van de terroristische PKK. Het leger reageerde met bombardementen op de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. De stafchef heeft de Koerdische regering ervan beschuldigd de rebellen van de PKK medisch en logistiek te steunen. Afgelopen woensdag werd een bus in de provincie Diyarbakir aangevallen, waarbij 4 agenten en de chauffeur werden gedood.
Tegelijkertijd staat het voortbestaan van de pro-Koerdische partij DTP op het spel. De procureur van de republiek heeft het Constitutioneel Hof gevraagd de partij te verbieden.
Volgens Sükrü Elekdag, van de sociaaldemocratische CHP, is het noodzakelijk om de regering van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak onder druk te zetten. “Om echt effectief te zijn in Noord-Irak moet de Turkse regering de Koerdische president Massoud Barzani een vijand durven noemen.” Ook de extreemrechtse MHP beschuldigt Barzani ervan de PKK te steunen.
Fatma Kurtulan, woordvoerder van de DTP, betoogt dat een militaire actie geen oplossing brengt voor het probleem. Ze keurt ook de politieke aanval op haar partij af en vraagt om een grondwetswijziging om het pluralisme te erkennen: “Er zijn ook Koerden in ons land die met de andere burgers meevechten en die werkelijkheid moet worden erkend. De Koerden moeten gelijke rechten krijgen, als vrije burgers in een zelfde vaderland, onder een zelfde vlag.”

De wereld aan onze kant

Vice-premier Cemil Cicek zegt dat zijn regering “alles doet wat het leger heeft gevraagd. De internationale publieke opinie is voor de eerste keer aan onze kant in deze strijd tegen het terrorisme. De regering is erin geslaagd de wereld ervan te overtuigen dat we gelijk hebben. De PKK is in verwarring en is niet op zijn gemak met de AKP. Daarom is de AKP het doelwit van deze terroristische organisatie.”