Turkse censuur tegen pro-Koerdische kranten

Nieuws

Turkse censuur tegen pro-Koerdische kranten

Erol Önderoglu (Bianet)

24 september 2009

Terwijl de Turkse regering haar programma van "democratische opening" voortzet en bepaalde rechten toekent aan etnische Koerden in Turkije, drijft ze de druk en de censuur op ten opzichte van pro-Koerdische kranten. Minder dan een maand nadat de overheid de krant Günlük sloot, ziet ook Demokratik Açilim zich vandaag gedwongen om de publicatie te stoppen.

De correctionele rechtbank van Istanboel vindt dat een artikel van 22 september over de begrafenis van Aliye Timur, een PKK-militante, beschouwd kan worden als propaganda voor de organisatie. Daarmee begaat de krant een inbreuk op de Turkse antiterreurwetgeving, waar een maand publicatieverbod tegenover staat. De voorzitter van het hof verduidelijkte in het vonnis ook dat bij het parket een dossier geopend is ten laste van de directeur van de krant, Ziya Cicekçi.
Amper een maand voordien gebeurde hetzelfde met de krant Günlük. Die werd een maand gesloten nadat ze een artikel gepubliceerd had van Amir Hassanpour, professor op de Universiteit van Toronto. De rechtbank oordeelde ook toen dat het om “propaganda ten voordele van de PKK” ging. De veroordeling van Demokratik Açilim is het 31e geval van Turkse censuur in de voorbije drie jaar.