Turkse politie vindt geen bewijzen tegen Amnesty-voorzitter Taner Kılıç

Nieuws

Turkse politie vindt geen bewijzen tegen Amnesty-voorzitter Taner Kılıç

Turkse politie vindt geen bewijzen tegen Amnesty-voorzitter Taner Kılıç
Turkse politie vindt geen bewijzen tegen Amnesty-voorzitter Taner Kılıç

IPS

20 juni 2018

Een politierapport van 15 pagina’s bevat geen bewijzen dat Taner Kılıç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, ooit de controversiële berichtenapp ByLock op zijn telefoon heeft gehad.

© Amnesty International

Taner Kiliç, voorzitter van Amnesty International Turkije.

© Amnesty International​

De vermeende aanwezigheid van de app op zijn telefoon staat centraal in de vervolging van de mensenrechtenverdediger die nog steeds in een Turkse cel zit.

Taner werd op 6 juni 2017 opgepakt en later beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie”. De belangrijkste beschuldiging was dat hij “ByLock” had gedownload. Die berichtenapp werd volgens de regering gebruikt door de Gülenbeweging, die in 2016 volgens de Turkse regering een mislukte coup had georganiseerd.

Maar meer dan een jaar later is er geen geloofwaardig bewijs om die beschuldiging te ondersteunen, stelt Amnesty. De organisatie kon het politierapport inkijken, dat het onderzoek beschrijft van zijn laptop, mobiele telefoon, usb-sticks en SIM-kaart. ByLock verschijnt er nergens, ook niet bij de gewiste applicaties.

Schokkend

‘Het is geen verrassing dat de beschuldigingen tegen Taner niet hardgemaakt kunnen worden’, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Wat wel schokkend is, is dat het meer dan een jaar heeft geduurd voor dit politierapport is ingediend, en dat Taner al die tijd achter de tralies heeft doorgebracht.’

Volgens Shetty kan niets de tijd goedmaken die Taner is verloren, inclusief het afstuderen van zijn oudste dochter of de vijfentwintigste verjaardag van zijn huwelijk. De rechtbank spreekt zich op 21 juni uit en moet hem dan vrijspreken, zegt hij.

‘Taner is een krachtig symbool geworden van wat er vandaag gebeurt in Turkije, waar vele mensenrechtenactivisten hun dagen doorbrengen in gevangenschap of in constante angst om gearresteerd te worden voor maanden of jaren.’