Tvbrussel zendt uit in Kinshasa

Nieuws

Tvbrussel zendt uit in Kinshasa

Tvbrussel zendt uit in Kinshasa
Tvbrussel zendt uit in Kinshasa

Laura Boon

24 april 2008

Sinds maart wordt het weekoverzicht van tvbrussel elke zondagmorgen uitgezonden op Antenne A, een populair televisiestation in het Congolese Kinshasa.

Pol Smitz, een Anderlechtenaar die in 1959 naar Congo vertrok, richtte de zender op. Toen Sven Tuytens, journalist bij tvbrussel, een reportage draaide in Kinshasa, liep hij Smitz tegen het lijf. Smitz vroeg Tuytens of zijn zender een programma van tvbrussel kon overnemen.
Waarom wilde Pol Smitz zo graag samenwerken met tvbrussel?
Tuytens: Pol Smitz is in België geboren maar woont al meer dan de helft van zijn leven in Kinshasa. Hij heeft wel nog een heel sterke band met zijn geboorteland omdat zijn kinderen hier wonen. Bovendien volgt hij de Belgische actualiteit op de voet. Hij wou door het uitwisselen van beeldmateriaal tussen tvbrussel en Antenne A, eigenlijk een stukje België naar Congo halen.
Vreemd dat Antenne A jullie weekoverzicht overneemt. Maken jullie geen andere programma’s waarin de link met Congo duidelijker is?
Tuytens: We hadden oorspronkelijk een ander voorstel op tafel gelegd. We wilden al onze reportages met een Congolese invalshoek naar Kinshasa sturen. Bij nader inzien bleek dat we per maand hooguit vier zulke reportages maken, samen goed voor tien minuten beeldmateriaal. Zo konden we Antenne A natuurlijk nooit een interessant en gevarieerd programma leveren.
Uiteindelijk kozen we voor ons weekoverzicht omdat het een gevarieerd beeld geeft van het multiculturele Brussel. Veel Congolezen zijn vertrouwd met onze hoofdstad omdat hun familie hier woont of omdat ze hier ooit gestudeerd hebben.
Hebben jullie met Antenne A een financiële regeling getroffen voor de uitwisseling van de beelden?
Tuytens: Nee, we vragen geen geld voor ons beeldmateriaal. De Congolese tv-stations beschikken immers over weinig financiële middelen. Ze zijn afhankelijk van privégeld en kunnen zich daardoor geen goede apparatuur veroorloven. Er is ook te weinig geld om jonge journalisten een goeie opleiding te bieden.
We werken volgens het principe van geven en nemen. In ruil voor ons programma filmen zij gebeurtenissen en evenementen die gelinkt zijn aan Brussel. Onlangs coverde Antenne A het bezoek van Miss Brussel –zelf van Congolese origine- aan de Kinshasa.
**Hoe gaat de uitwisseling van het beeldmateriaal precies in zijn werk?
Tu**ytens: Eigenlijk was onze voornaamste zorg om het beeldmateriaal naar daar te krijgen. Aangezien Antenne A geen satellietsysteem heeft, moesten we een alternatief verzinnen. Elke zaterdagmorgen worden de tapes op de luchthaven van Zaventem meegegeven aan een vliegtuigpassagier richting Kinshasa. Vervolgens pikt een medewerker van Antenne A het beeldmateriaal op zodat zondagmorgen het weekoverzicht kan uitgezonden worden. In het begin was ik bang dat geen enkele passagier de tapes zou willen meenemen. Mijn vrees bleek ongegrond. Tot nog toe zijn de beelden altijd tijdig daar geraakt.
**Hadden jullie verwacht dat het weekoverzicht door de Congolezen warm onthaald wou worden?
**Tuytens: Het weekoverzicht wordt vooral bekeken door Belgen die in Kinshasa verblijven en Congolezen die in België gestudeerd hebben. Deze mensen hebben een band met ons land en zijn sowieso gevoelig voor wat er bij ons gebeurt. Hun reacties op het programma zijn overwegend positief.
Om een groter publiek te bereiken, moeten we het programma in het Frans en later eventueel in het Lingala ondertitelen. Daar zijn we nu volop mee bezig.
**Zullen Antenne A en tvbrussel in de toekomst nieuwe gezamenlijke projecten opstarten?
**Tuytens: Ik hoop het. Het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn om Antenne A-journalisten als stagiair op onze redactie te laten werken. Congolese en Belgische journalisten zouden veel kunnen leren van elkaar.