‘Als we niet snel reageren op de signalen die we nu zien, wordt het een tragedie’

Twee derde van Zuid-Soedanezen riskeert honger

UN Photo/JC McIlwaine (CC BY-NC-ND 2.0)

Voedselbedeling door Unicef en het Wereld Voedselprogramma (WFP) in Zuid-Soedan (2015)

Zonder humanitaire hulp riskeren zeven miljoen mensen in Zuid-Soedan ernstige honger. Daarvoor waarschuwen drie agentschappen van de Verenigde Naties.

Meer dan zeven miljoen Zuid-Soedanezen – bijna twee derde van de bevolking – lopen ernstig risico om de komende maanden onvoldoende eten te vinden. De kans op een hongersnood is hoger dan ooit, waarschuwen de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP) in een rapport vandaag.

Grootste voedselcrisis ooit

Als er niet snel wordt ingegrepen, zal dit de grootste voedselcrisis worden die Zuid-Soedan ooit heeft gekend, stelt het rapport.

In januari hadden 5,3 miljoen mensen – bijna de helft van het land – moeite om elke dag voldoende te eten te vinden.

In januari hadden 5,3 miljoen mensen – bijna de helft van het land – moeite om elke dag voldoende te eten te vinden. Volgens het rapport is dat een stijging van 40 procent ten opzichte van januari 2017.

De voedselproblemen in bepaalde delen van Zuid-Soedan zijn begonnen in februari vorig jaar. Humanitaire hulp en verbeterde toegang tot noodhulp hebben ertoe geleid dat een hongersnood werd afgewend. Maar een jaar later heeft de situatie zich niet hersteld en ziet ze er volgens de drie VN-organisaties momenteel heel slecht uit.

Zij vrezen vooral voor de moeilijke maanden, van mei tot juli, wanneer er weinig te oogsten valt.

Boeren ondersteunen

‘Als we niet snel reageren op de signalen die we nu zien, wordt het een tragedie’, zegt Serge Tissot van de FAO in Zuid-Soedan. ‘Als we de boeren nu ondersteunen, kunnen ze zich nog voorbereiden en kan de verhoging van de lokale productie erger voorkomen.’

Voedseltekort in Zuid-Soedan is een probleem door het aanhoudende conflict dat het land in de ban houdt en wordt versterkt door de economische crisis, die de handel heeft afgeremd waardoor het tekort van lokale voedselproductie niet voldoende kan worden gecompenseerd.

Zuid-Soedan heeft naast deze problemen ook af te rekenen gehad met droogte en overstromingen. Ook de legerworm heeft een groot deel van de recente oogsten verwoest.

Als geen hulp wordt geboden, verwachten de VN-organisaties dat het aantal mensen met honger tussen februari en april zal stijgen tot 6,3 miljoen, en tussen mei en juli tot 7,1 miljoen. Hiervan zijn 1,3 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.