Bloedige clash in Gabon na winst zittende president met stalinistische scores
Sylvie Desfosses
02 september 2016
De verkiezingen in Gabon afgelopen zaterdag veroorzaakten heel wat sociale onrust. Toen de resultaten woensdag bekend werden gemaakt, meenden heel wat Gabonese bewoners dat de overheid de uitslag vervalste en gingen daarom uit protest massaal straat op. Daarbij werd het parlementsgebouw in brand gestoken, waarna de presidentiële veiligheidstroepen het hoofdkwartier van de oppositie bestormde en dodelijke slachtoffers maakte.
Toen afgelopen woensdag bekend raakte dat Ali Bongo opnieuw de presidentsverkiezingen had gewonnen, braken er rellen uit in de Gabonese hoofdstad Libreville. Enkele demonstranten zouden daarbij onder andere het parlementsgebouw in brand hebben gestoken.
Daarop bestormden de Gabonese veiligheidstroepen het hoofdkwartier van de oppositie. Volgens de geklopte presidentskandidaat Jean Ping kwamen daarbij twee mensen om het leven en vielen er negentien gewonden. Dat berichten de Britse omroep BBC en de Britse krant The Guardian.
Fraude
De aanhangers van Ping protesteerden tegen de verkiezingsuitslag en beschuldigden de overheid ervan de verkiezingen te hebben vervalst.
Ali Bongo won nipt met 49,8 procent van Ping, die 48,2 procent kreeg, een verschil van minder dan 6000 stemmen. Daarmee zou hij voor de tweede keer een ambtstermijn van zeven jaar mogen uitzitten.
Volgens Ping kloppen de resultaten niet, meer bepaald in de Haut-Ogooué provincie waar 99,93 procent van de inwoners zou hebben gestemd met 95 procent van de stemmen voor Bongo. Hij noemt de uitslag dan ook ‘fraude’ en zei dat ‘iedereen weet’ dat hij de eigenlijke winnaar is.
Ook volgens waarnemers van de Europese Unie verliepen de verkiezingen niet bepaald op een transparante manier.
Bondgenoot en schoonzoon
De verkiezingen in 2009 waren ook niet zonder slag of stoot verlopen. Ook toen vermoedden veel Gabonezen dat er sprake was van fraude, waaronder ook André Mba Obame, de toenmalige rivaal van Bongo.
Bongo volgde zijn vader op, die al sinds 1967 aan de macht was. Zijn ambtstermijn zorgde ook daarom voor veel sociale ontevredenheid, want veel Gabonese bewoners beschouwden Bongo’s vader als een dictatoriale leider.
Ping was aanvankelijk een bondgenoot van Bongo. Hij werkte als minister in zijn bestuur en heeft twee kinderen met de dochter van Bongo, Pascaline, voormalige minister van Buitenlandse Zaken.
Gabon, een land aan de westkust van Midden-Afrika, telt 1,7 miljoen inwoners waarvan ongeveer een derde in armoede leeft.