Vooral in Zuid- en Oost-Europa wil de bevolking meer ambitie zien

Twee op de drie EU-burgers wil nationale klimaatdoelen opkrikken

Niek Verlaan / Pixabay

De Europese publieke opinie is sterk voorstander van meer ambitieuze nationale klimaatdoelen, blijkt uit een nieuwe peiling in twaalf Europese landen. Meer dan twee derde van de respondenten wil de doelen opkrikken en vooral in Zuid- en Oost-Europa wil de bevolking meer ambitie zien.

De YouGov-peiling vroeg dertienduizend Europeanen in twaalf landen of ze vinden dat hun regering de nationale klimaatdoelen moet opkrikken nu Europa zichzelf een emissiereductie heeft opgelegd van 55 procent tegen 2030. Meer dan twee derde (68 procent) is het daarmee eens. Een kwart (24 procent) wil liever dat die nationale doelen onveranderd blijven, terwijl 8 procent pleit voor minder ambitie.

Zuid- en Oost Europa

Vooral in Zuid-Europa is de steun groot, met Italië (85 procent) en Spanje (79 procent) op kop. Maar ook in Oost-Europa, waar de nationale klimaatdoelen vaak zwak zijn, wil een groot deel van de bevolking meer ambitie. In Roemenië is 73 procent voorstander, in Polen 68 procent en in Hongarije 67 procent.

In België is 60 procent voor meer ambitieuze nationale doelen, 28 procent is tevreden met de huidige inspanningen en voor 12 procent mag het minder ambitieus.

In West-Europa is de steun minder uitgesproken: in Nederland en Denemarken is weliswaar minder dan de helft voorstander van strengere doelen, maar er is wel een sterke meerderheid (respectievelijk 84 en 85 procent) om de huidige ambitie aan te houden. In België is 60 procent voor meer ambitieuze nationale doelen, 28 procent is tevreden met de huidige inspanningen en voor 12 procent mag het minder ambitieus.

De EU debatteert momenteel over het voortbestaan van de zogenaamde Effort Sharing Regulation, die bindende nationale klimaatdoelstellingen voor elke lidstaat vaststelt en meer dan de helft van de totale Europese emissies reguleert.

‘Bindende doelstellingen zijn cruciaal voor nationale klimaatinspanningen zoals een einde aan subsidies voor bedrijfswagens op diesel, en ze blijken veel steun te genieten onder de Europese burgers’, zegt Sofie Defour van de milieukoepel Transport & Environment, die de peiling bestelde. ‘De Europese Commissie moet daar nota van nemen en eindelijk duidelijk maken dat nationale doelstellingen een vaste waarde zijn als hoeksteen van de Europese klimaatarchitectuur.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.