'Op de Griekse eilanden wonen mensen op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden'

Twintigduizend Belgen vragen hulp voor vluchtelingen op Griekse eilanden

Fotomovimiento / Flikcr (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Meer dan twintigduizend ondertekenaars roepen premier Wilmès in een petitie op om vluchtelingen op Griekse eilanden te helpen beschermen tegen COVID-19. Amnesty International heeft de petitie digitaal overhandigd aan de premier en haar Griekse collega Mitsotakis.

Nu de wereld geconfronteerd wordt met de coronacrisis worden de risico’s voor vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden met het uur urgenter, waarschuwt Amnesty. Duizenden mensen met hoge leeftijd of chronische ziektes, kinderen, zwangere vrouwen, jonge moeders en mensen met een beperking zitten er vast in gevaarlijke, overbevolkte kampen.

‘Op de Griekse eilanden wonen mensen op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden in tentjes of geïmproviseerde constructies’, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. ‘Het is er onmogelijk om een veilige afstand te bewaren, er is een schrijnend gebrek aan gezondheidszorg en hygiënische en sanitaire voorzieningen. Daarbovenop komt nu ook de COVID-19-pandemie die in zo’n omstandigheden verschrikkelijke gevolgen kan hebben.’

De Amnesty-petitie om in te grijpen verzamelde tot nog toe 20.421 handtekeningen, die digitaal werden overhandigd aan premier Sophie Wilmès en aan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. De online petitie blijft intussen verder doorlopen.

Evacuatie en hulp

België heeft zich vooralsnog niet geëngageerd om minderjarigen op te vangen.

Amnesty pleit ervoor de vluchtelingen en asielzoekers van de eilanden te evacueren naar gepaste accommodatie op het Griekse vasteland en kwetsbare mensen over te brengen naar anderen EU-lidstaten, ook naar België. Daarnaast moet Griekenland voldoende financiële en humanitaire hulp krijgen om mensen op de vlucht te beschermen tegen COVID-19.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Momenteel worden 1600 niet-begeleide minderjarige asielzoekers geëvacueerd vanop de Griekse eilanden naar het vasteland. De eersten onder hen zijn aangekomen in Luxemburg en dit weekend volgt Duitsland. Ook Portugal, Kroatië, Finland, Litouwen, Ierland en Frankrijk bereiden de relocatie van minderjarigen voor. België heeft zich vooralsnog niet geëngageerd om minderjarigen op te vangen.

‘Door een betekenisvol aandeel van deze minderjarigen op te vangen zou België alvast een eerste stap zetten om mee de verantwoordelijkheid op te nemen in de bescherming van vluchtelingen en asielzoekers in Griekenland tegen de verspreiding van het COVID-19 virus’, zegt De Graeve.

‘Enkel door internationale solidariteit en samenwerking kunnen we deze crisis bezweren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift