Uganda waarschuwt Congo

Nieuws

Uganda waarschuwt Congo

De Ugandese veiligheidsminister Amama Mbabazi dreigt met een inval in de Democratische Republiek Congo, als Congelese rebellen de grens blijven oversteken om de grensdorpen in Uganda te plunderen.

Afgelopen woensdag vielen gewapende mannen ‘s ochtend vroeg het Ugandese grensdorp Butogota binnen. Drie inwoners werden gedood, acht winkels geplunderd en verschillende vrouwen verkracht. Ze omsingelden het politiekantoor en bestookten het met vuurwapens. De politie was te bang om te reageren.
“We zijn er zeker van dat de rebellen uit de noordelijke Congolese provincie Kivu kwamen”, zei de woordvoerder van Defensie, Felix Kulayigye, tegen de Ugandese krant The Monitor. “Wellicht zijn het rebellen die nog weigeren zich aan te sluiten bij het Congolese leger.” Veiligheidsminister Amama Mbabazi zegt in de Ugandese krant New Vision dat het er niet toe doet welke groepen Uganda binnenvallen: “Indien het terrorisme doorgaat, zal Uganda terugslaan. We hebben het recht op zelfverdediging.”
Mbabazi verwijt de Congolese regering en de MONUC-vredesmacht van de Verenigde Naties laksheid: “Het lijkt wel alsof Congo de rebellengroeperingen zoals ADF, PRA, NALU en LRA niet enkel onderdak geeft, maar ook de mogelijkheid biedt om verder te groeien in hun capaciteiten om geweld te plegen in Uganda”, zegt Mbabazi in New Vision.
“Ons geduld raakt op. We hebben geprobeerd een diplomatieke oplossing te vinden, maar Congo is duidelijk niet geïnteresseerd. Ze doen alsof het hun zaak niet is en ze blijven onderdak geven aan terroristen”, vindt Mbabazi. Ook de VN-vredesmacht krijgt een veeg uit de pan: “We hebben verschillende voorstellen geformuleerd, maar we kregen nooit een antwoord van de MONUC.”