Uganda weert plastic zakjes

Nieuws

Uganda weert plastic zakjes

Vanaf september worden plastic zakjes extra belast in Uganda. Het verbod zal waarschijnlijk banen doen verdwijnen en de zakjes duurder maken. Bovendien is nog niet duidelijk of de overheid erin zal slagen het verbod af te dwingen.

De zakjes bevatten polyethyleen, een milieuvervuilende stof die niet afbreekbaar is. Daarom wil de overheid de plastic zakjes verbieden. Uganda zal daartoe ook de grenscontroles moeten opdrijven. Het land is een draaischijf van smokkelwaar: tachtig procent van de plastic zakjes die er in omloop zijn, wordt het land binnengesmokkeld.
Lokale producenten van plastic zakjes zullen aangemoedigd worden om milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal  te gaan maken. De overheid stelt onder meer tassen uit gevlochten papyrus voor. Ook andere traditionele materialen als bananenbladeren en sisal kunnen dienst doen. De bedoeling is niet dat de producenten bomen gaan kappen om papieren zakken te maken.
 
“Plastic zakjes moeten volledig verdwijnen. Ze zijn giftig en gevaarlijk. Mensen moeten beter de risico’s kennen voor de gezondheid en het milieu”, zegt Amina Sanzi, een verpleegster aan de Ugandese krant “The Monitor”. Handelaars zijn minder enthousiast: “De overheid zou ons meer tijd moeten geven om onze voorraad zakjes kwijt te raken. September is te vroeg”, zegt Sekabembe uit Kampala.
In Rwanda heeft een gelijkaardig verbod vruchten afgeworpen. Aan alle grenspunten werden de zakjes die ingevoerd werden, consequent vernietigd. In Tanzania mislukten een campagne omdat de bevolking niet voldoende ingelicht was en het verbod volledig negeerde.