Uitbraak van cholera in Malawi toch nog niet onder controle

Norad - Norwegian Agency for Development Cooperation (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Sinds het begin van het regenseizoen eind vorig jaar raakten bijna duizend mensen in Malawi besmet met cholera. Minstens dertig mensen kwamen daarbij om.

Vorige maand leek het tij te keren. Omdat er gedurende meer dan twee weken geen nieuwe gevallen gemeld waren, verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie het Afrikaanse land een maand geleden officieel vrij van cholera.

Besmet water

Nu is toch weer iemand aan cholera gestorven, melden de media in Malawi. Vrijdag stierf iemand in Salima, een stadje in het centrum van Malawi. Maandag werden de resultaten van de lijkschouwing vrijgegeven.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt de recente uitbraak van cholera door het drinken van besmet water en gebrekkige persoonlijke hygiëne. De opflakkering kan een gevolg zijn van een verslapping van de preventieve maatregelen, aldus de overheid.

Uitdroging

Wie met cholera besmet raakt, krijgt te kampen met ernstige diarree en uitdroging.

De ziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie, wordt overgebracht door het drinken van besmet water, door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of van groente die in besmet water is gewassen, en door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt.

Wereldwijd sterven elk jaar meer dan 3 miljoen mensen aan ziektes die verband houden met ziektekiemen in het water, zoals cholera, tyfus en diarree. Volgens de VN lopen in Afrika 164 miljoen mensen het risico ziek te worden door hun drinkwater, in Azië 134 miljoen mensen en Latijns-Amerika 25 miljoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift