Uitspraak Argentijnse obligaties gevaarlijk voor andere landen

Nieuws

Marcela Valente

Uitspraak Argentijnse obligaties gevaarlijk voor andere landen

28 maart 2013

Een rechtbank in New York moet volgende maand beslissen of het voorstel van de Argentijnse regering aan houders van verlopen obligaties aanvaardbaar is of niet. Een negatieve uitspraak zal gevolgen hebben voor andere landen die hun schulden niet kunnen terugbetalen, zeggen experts.

In de twaalf jaar sinds zijn zware economische crisis heeft Argentinië bijna 93 procent van zijn enorme schuldenberg kunnen herstructureren. Er kwamen nieuwe voorwaarden voor de obligaties, onder meer sterke kortingen, lagere rentevoeten en langere betalingstermijnen.

Maar een deel van de schuldeisers heeft alle voorstellen verworpen. Ze willen via een rechtbank in New York de volledige nominale waarde van de obligaties terugkrijgen. Het gaat om ruim 1 miljard euro.

Onzekerheid

De eis kreeg al tweemaal een gunstig vonnis. Als ook dat volgende maand in beroep wordt bevestigd, dreigt dat de hele herstructurering van de Argentijnse schuld op de helling te zetten. Bovendien zal het ook gevolgen hebben voor andere landen met zware betalingsmoeilijkheden, waarschuwen experts.

De centrumlinkse regering van Cristina Fernández heeft nog tot vrijdag om de eisers in deze zaak een nieuw voorstel te doen.

Als Argentinië bakzeil haalt in New York, dan brengt dit “heel wat speculatieve onzekerheid” in het financiële systeem binnen, zegt econoom Fernando Porta van het studiecentrum Centro Redes. Het zet het hele internationale systeem van schuldherstructurering op de helling, net op een moment dat veel landen het zeer moeilijk hebben.

Afwijzen

Fausto Spotorno van consultancybedrijf Orlando Ferreres y Asociados is pessimistisch en vreest dat de eisers het laatste Argentijnse voorstel zullen afwijzen en dat de New Yorkse rechtbank hen dan zal volgen. Volgens deze analist zal de rechtbank geen rekening houden met de mogelijke gevolgen van hun uitspraak voor toekomstige herstructureringen. “De nieuwe obligatie-uitgiften hebben clausules die dit probleem voorkomen.”

Vandaag is de financiële situatie in Argentinië stabiel. Het betaalt zijn schulden nu op tijd, ook al heeft het door de problemen in 2001 bijna geen toegang meer tot de schuldmarkt. Volgens het ministerie van Economie heeft het land nu ongeveer 143 miljard euro schulden, 41,5 procent van het bruto binnenlands product, een van de beste resultaten in Latijns-Amerika.