De populatie ging van 570 bruinvissen in 1997 naar amper 10 in 2018

Uitstervingsalarm loeit voor kleinste walvisachtige ter wereld

CC0

De Californische bruinvis of vaquita is een kleine bruinvis die alleen voorkomt in de Golf van Californië, Mexico.

De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) luidt haar allereerste ‘uitstervingsalarm’ ooit. De Californische bruinvis, de kleinste walvisachtige ter wereld, dreigt volledig te verdwijnen als gevolg van de visserij met kieuwnetten.

De Californische bruinvis of vaquita is een kleine bruinvis die alleen voorkomt in de Golf van Californië, Mexico. Er blijven slechts een tiental dieren over.

Ondanks dit zeer lage aantal gelooft de Internationale Walvisvaartcommissie nog in het voortbestaan van de soort. Maar alleen als het gebruik van kieuwnetten - een passieve vismethode waarbij grote netten in het water worden gespannen - in hun kernhabitat volledig wordt verboden, heeft deze kleine maar veerkrachtige bruinvis een kans op herstel, klinkt het.

‘Het uitsterven van de Californische bruinvis is onvermijdelijk tenzij kieuwnetten onmiddellijk voor 100% worden vervangen door alternatief vistuig dat de vaquita en het levensonderhoud van de vissers beschermt. Als dit nu niet gebeurt, is het te laat’, schrijft de commissie in haar allereerste ‘Extinction Alert’, of uitstervingsalarm.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Totoaba-vis

Met haar waarschuwing hoopt de IWC op een bredere erkenning van de signalen van dreigend uitsterven en op brede steun voor de maatregelen die nodig zijn om de vaquita te redden.

De populatie ging van 570 bruinvissen in 1997 naar amper 10 in 2018. Sindsdien is hun aantal vrij constant gebleven, waarschijnlijk door een betere handhaving van het kieuwnetverbod en het verwijderen van netten. Maar een illegale, internationale handel in totoaba-vis, die in dezelfde wateren voorkomt, bemoeilijkt de strijd tegen kieuwnetten in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.