Impact is onevenredig verdeeld

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

USDA / Lance Cheung / Flickr (CC0)

De VS en China, de twee grootste uitstoters ter wereld, zijn elk verantwoordelijk voor wereldwijde schade van meer dan 1,800 miljard dollar in die periode. Ook Rusland, India en Brazilië zijn verantwoordelijk voor meer dan 500 miljard dollar schade.

De CO2-uitstoot van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.

De studie in het tijdschrift Climatic Change is de eerste die de economische impact beoordeelt die individuele landen via hun uitstoot hebben veroorzaakt voor andere landen. Het onderzoek analyseerde daarvoor 2 miljoen waarden en liet vervolgens een supercomputer 11.000 miljard berekeningen uitvoeren. Zo werd het mogelijk om directe verbanden te leggen tussen de uitstoot van elk land en de schade voor het bruto binnenlands product in andere landen.

De uitstoot van vijf landen tussen 1990 en 2014 blijkt zo voor 6000 miljard aan wereldwijde economische verliezen te hebben veroorzaakt. Dat staat gelijk aan zo’n 11 procent van de wereldeconomie. 

De VS en China, de twee grootste uitstoters ter wereld, zijn elk verantwoordelijk voor wereldwijde schade van meer dan 1,800 miljard dollar in die periode. Ook Rusland, India en Brazilië zijn verantwoordelijk voor meer dan 500 miljard dollar schade.

Aansprakelijkheden

‘Dit onderzoek geeft een antwoord op de vraag of er een wetenschappelijke basis is voor juridische claims inzake klimaataansprakelijkheid, en dat antwoord is ja’, zegt auteur Christopher Callahan. ‘We zijn erin geslaagd de schuld van elk land te kwantificeren voor historische klimaatgerelateerde economische gevolgen in elk ander land.’

Warmere temperaturen kunnen op verschillende manieren economische verliezen voor een land veroorzaken, onder meer via  lagere oogsten, verminderde arbeidsproductiviteit en dalende industriële productie.

Onevenredig

Naast die verliezen schat het onderzoek ook de economische voordelen in die voortkomen uit de opwarming. Die zijn er, maar ze komen onevenredig ten goede aan een beperkt aantal landen, zeggen de onderzoekers, en doen de verliezen die in andere landen zijn geleden niet teniet.

Ook de schadelijke impact is sterk onevenredig verdeeld. De tien grootste vervuilers veroorzaken samen meer dan twee derde van de verliezen. En de landen die er het sterkste onder lijden zijn gemiddeld warmer en armer dan het wereldgemiddelde. Ze bevinden zich over het algemeen in de tropen en het mondiale zuiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.