Zwarte Woud zal ingrijpend veranderen onder invloed van droogte

De klimaatverandering zal het Zwarte Woud in Duitsland ingrijpend veranderen, stellen wetenschappers van de Universiteit van Freiburg. De fijnspar maakt nu nog een groot deel van het woud uit, maar zal op termijn plaats moeten maken voor soorten die beter tegen droogte kunnen.

Manuel Paul (CC BY-ND 2.0)

Schluchsee

Naarmate het klimaat warmer wordt, zullen periodes van extreme droogte steeds meer voorkomen in Europa. Veel planten- en boomsoorten zijn niet geschikt om daarmee om te gaan. Een van die soorten is de fijnspar (Picea abies), een van de belangrijkste commerciële boomsoorten in Duitsland en veruit de meest voorkomende boom in het Zwarte Woud.

Wetenschappers van de universiteit van Freiburg bestuderen daarom alternatieven die beter bestand zijn tegen de stijgende temperaturen, zoals de inheemse zilverspar of de Amerikaanse Douglasspar.

‘Extreme droogte dreigt een van de grootste klimaatproblemen te worden voor de commerciële bosbouw in Europa.’

Extreme droogte dreigt een van de grootste klimaatproblemen te worden voor de commerciële bosbouw in Europa, zeggen de onderzoekers. Ze bestudeerden de groei van meer dan achthonderd bomen in het Zwarte Woud en concentreerden zich specifiek op de groeiringen voor en na de extreme droogteperiodes van 1976 en 2003. Daaruit bleek dat de zilverspar en de Douglasspar veel minder te lijden hadden onder de droogte.

Vooral het feit dat de zilverspar een mogelijk alternatief is, vinden de onderzoekers verrassend. De soort had in de jaren zeventig en tachtig erg te lijden onder zure regen.

In tegenstelling tot de Douglasspar, die commercieel interessanter is, zijn de inheemse zilversparren beter voor de biodiversiteit. De sparren doen het ook beter in de hoger gelegen regio’s in het woud.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift