Zwarte Woud zal ingrijpend veranderen onder invloed van droogte

De klimaatverandering zal het Zwarte Woud in Duitsland ingrijpend veranderen, stellen wetenschappers van de Universiteit van Freiburg. De fijnspar maakt nu nog een groot deel van het woud uit, maar zal op termijn plaats moeten maken voor soorten die beter tegen droogte kunnen.

Manuel Paul (CC BY-ND 2.0)

Schluchsee

Naarmate het klimaat warmer wordt, zullen periodes van extreme droogte steeds meer voorkomen in Europa. Veel planten- en boomsoorten zijn niet geschikt om daarmee om te gaan. Een van die soorten is de fijnspar (Picea abies), een van de belangrijkste commerciële boomsoorten in Duitsland en veruit de meest voorkomende boom in het Zwarte Woud.

Wetenschappers van de universiteit van Freiburg bestuderen daarom alternatieven die beter bestand zijn tegen de stijgende temperaturen, zoals de inheemse zilverspar of de Amerikaanse Douglasspar.

‘Extreme droogte dreigt een van de grootste klimaatproblemen te worden voor de commerciële bosbouw in Europa.’

Extreme droogte dreigt een van de grootste klimaatproblemen te worden voor de commerciële bosbouw in Europa, zeggen de onderzoekers. Ze bestudeerden de groei van meer dan achthonderd bomen in het Zwarte Woud en concentreerden zich specifiek op de groeiringen voor en na de extreme droogteperiodes van 1976 en 2003. Daaruit bleek dat de zilverspar en de Douglasspar veel minder te lijden hadden onder de droogte.

Vooral het feit dat de zilverspar een mogelijk alternatief is, vinden de onderzoekers verrassend. De soort had in de jaren zeventig en tachtig erg te lijden onder zure regen.

In tegenstelling tot de Douglasspar, die commercieel interessanter is, zijn de inheemse zilversparren beter voor de biodiversiteit. De sparren doen het ook beter in de hoger gelegen regio’s in het woud.

LEES OOK

Edwin Leong (CC BY-SA 2.0)
Lobbyisten en sponsors speelden een grote rol tijdens de afgelopen klimaatconferentie in Bonn en eerdere klimaatgesprekken. Met name de energiesector roert zich krachtig.
PercyGermany (CC BY-NC-ND 2.0)
Bossen hebben talloze nuttige functies voor de mens. Bossen waar verschillende boomsoorten groeien, scoren op al deze punten nog beter, zegt een studie van Duitse onderzoekers.
Marc Worrell (CC BY-NC-ND 2.0)
De klimaattop in Bonn drukt ons met de neus op de feiten: een kwarteeuw klimaatbeleid heeft op mondiaal vlak niet geleid tot een daling van de uitstoot van broeikasgassen.
Ende Gelände (CC BY-NC 2.0)
Duitsland zal ook zonder zijn bruinkoolcentrales nog voldoende energie hebben. Dat stelt de Duitse denktank Agora Energiewende.