Neushoorn is overal makkelijk te krijgen in China

Hoewel het al meer dan twintig jaar verboden is, blijft de hoorn van neushoorns makkelijk te vinden op de Chinese markt. Dat blijkt uit een undercover-onderzoek van de ngo Elephant Action League.

International Fund For Animal Welfare (CC BY-NC 2.0)

Chinese douanebeambten nemen een lading illegaal ivoor in beslag. De zwarte markt voor neushoornproducten is stabiel en springlevend, zegt de EAL. Bijna overal waar de undercoverteams naar neushoorn vroegen, vonden ze die ook.

De organisatie deed elf maanden lang in het geheim onderzoek naar de plaatsen waar de neus van neushoors te vinden is en naar de netwerken die erachter zitten. Daaruit blijkt dat de illegale markt nog steeds springlevend is en dat de meeste producten via Vietnam het land binnenkomen vanuit Afrika.

Antiek

De zwarte markt voor neushoornproducten is stabiel en springlevend, zegt de EAL. Bijna overal waar de undercoverteams naar neushoorn vroegen, vonden ze die ook. 

‘Hoewel het volledig illegaal is sinds 1993, kan iedereen die over de juiste middelen beschikt, makkelijk neushoornproducten kopen in China. Het enige wat je moet doen is een antiekwinkel binnenlopen en ernaar vragen’, stelt de EAL. ‘Maar de producten die je dan te zien krijgt, zijn verre van antiek. Ze zijn nieuw en waarschijnlijk via Vietnam het land binnengesmokkeld.’

‘Hoewel het volledig illegaal is sinds 1993, kan iedereen die over de juiste middelen beschikt, makkelijk neushoornproducten kopen in China.’ 

De hoorns kosten 26.500 tot 40.000 dollar per kilogram – bewerkte producten kosten 34 tot 70 dollar per gram. De winkels hebben vaak geen eigen voorraad om controles te vermijden, maar kunnen op vraag makkelijk hun netwerken aanspreken.

Vietnam

Uit het onderzoek blijkt dat die netwerken de hoorns en andere illegale wildproducten vaak in Vietnam halen. Ze worden meestal in kleine hoeveelheden door individuele smokkelaars via de provincie Yunnan of Guangxi gesmokkeld, via bergpaden of kleine havens. De producten volgen daarbij dezelfde routes als ander illegaal smokkelwaar, zoals wapens en drugs. Dealers gebruiken daarbij vaak kinderen tussen tien en vijftien jaar oud, die gevangenisstraffen kunnen ontlopen als ze een bescheiden boete betalen.

Maar de smokkelaars krijgen ook aanzienlijke hulp van lokale, corrupte ambtenaren, stelt de EAL. Smokkelaars maakten in gesprekken met de onderzoekers melding van samenwerking met officieren in het Chinese leger en de marine.

Uitsterven

Opvallend is dat sommige van de smokkelaars openlijk inzetten op het uitsterven van de neushoorn. Een smokkelaar vertelde aan onderzoekers van de EAL dat hij ervan uitgaat dat de handel in de volgende tien jaar zal opdrogen door het tekort aan hoorns.

Tijdens het onderzoek stuitten de EAL-onderzoekers ook op grote hoeveelheden van andere wildproducten, zoals tanden, huiden, ivoor en beenderen van tijgers, maar ook schildpadden, berenklauwen, luipaardhuiden, slangenhuiden, wolfshuiden en koralen.

Naast het openbaar rapport heeft de organisatie ook een gedetailleerd, vertrouwelijk rapport opgesteld met de details over de individuen, smokkelroutes en netwerken. Het tweehonderd pagina’s tellende document is overgemaakt aan de politiediensten in China, Vietnam en de VS.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift