Undercoveronderzoek toont gruwelijke vangst van schubdieren

Nieuws

De jacht op Afrikaanse schubdieren is meer dan verdubbeld tussen 1970 en 2014

Undercoveronderzoek toont gruwelijke vangst van schubdieren

Undercoveronderzoek toont gruwelijke vangst van schubdieren
Undercoveronderzoek toont gruwelijke vangst van schubdieren

IPS

09 december 2018

Undercoveronderzoek brengt gruwelpraktijken aan het licht bij de vangst van schubdieren in India. Het schubdier is wereldwijd de meest verhandelde soort op de zwarte markt.

Neil D

Neil D'Cruze / CC-BY 4.0

Undercoveronderzoek brengt gruwelpraktijken aan het licht bij de vangst van schubdieren in India. Het schubdier is wereldwijd de meest verhandelde soort op de zwarte markt. Een onderzoeker legde met zijn smartphone vast hoe een schubdier in India zich vastklampte aan een boom, werd uitgerookt en vervolgens bewusteloos werd geslagen en gekookt. ‘Deze beelden laten zien hoe schokkend de jacht op schubdieren echt is’, zegt Neil D’Cruze van World Animal Protection.

Sterk bedreigd

Het is al langer bekend dat het aantal schubdieren snel achteruitgaat, waardoor ze sterk bedreigd zijn. Nu gaat er voor het eerst ook aandacht naar de manier waarop ze gevangen worden. ‘Het is duidelijk dat schubdieren enorm lijden’, zegt D’Cruze.

De undercoveroperatie maakte deel uit van een twee jaar durende studie van de organisatie World Animal Protection en de Universiteit van Oxford naar de vangst van schubdieren in de Indiase regio Assam.

‘De jagers van deze gemeenschappen waren zich duidelijk niet bewust van de rol die ze spelen in de internationale smokkel’

De onderzoekers praatten met meer dan 140 plaatselijke jagers. Eén enkel schubdier levert hen al vier maandlonen op, blijkt uit de studie in Nature Conservation.

‘De jagers van deze gemeenschappen waren zich duidelijk niet bewust van de rol die ze spelen in de internationale smokkel’, zeggen de onderzoekers.

Olifanten en neushoorns krijgen vaak de meeste aandacht als het om illegale dierhandel gaat, maar de diersoort die het meest gewild is op de zwarte markt, is het schubdier. De soort is daardoor met uitsterven bedreigd.

Meer dan een miljoen

Het dier is makkelijk te vangen. De jacht op Afrikaanse schubdieren is meer dan verdubbeld tussen 1970 en 2014. Twee jaar geleden kwam er eindelijk een internationaal verbod op de handel in schubdieren.

Het is zeer gegeerd om zijn vlees en schubben, vooral in China en Vietnam. De schubben, die keratine bevatten, worden gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Ze worden ook in juwelen en rituele voorwerpen verwerkt.

Van 2000 tot 2013 zijn meer dan een miljoen schubdieren gevangen. Betrouwbare schattingen over het aantal resterende schubdieren zijn er niet, maar op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) staan de acht soorten schubdieren alle als bedreigd aangegeven.