Unesco wijst 24 nieuwe biosfeerreservaten aan

Nieuws

Unesco wijst 24 nieuwe biosfeerreservaten aan

Unesco wijst 24 nieuwe biosfeerreservaten aan
Unesco wijst 24 nieuwe biosfeerreservaten aan

IPS

26 juli 2018

Unesco heeft 24 nieuwe biosfeerreservaten aangewezen, waaronder het natuurgebied Maasheggen bij Boxmeer. Deze biosfeerreservaten krijgen steun om de harmonieuze relatie tussen mens en natuur te bewaren en om innovatieve projecten uit te voeren.

Unesco heeft 24 nieuwe biosfeerreservaten aangewezen, waaronder het natuurgebied Maasheggen bij Boxmeer (Nederland). Deze biosfeerreservaten krijgen steun om de harmonieuze relatie tussen mens en natuur te bewaren en om innovatieve projecten uit te voeren.

‘Het bewaren van biodiversiteit en het beheer van natuurlijke hulpbronnen in deze ecosystemen is essentieel voor duurzame ontwikkeling’

De Maasheggen, in de uiterwaarden van de Maas, zijn een eeuwenoud heggenlandschap, het enige dat in Nederland de landbouwmechanisatie overleefd heeft. Percelen worden hier gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. In de Maasheggen komen een aantal relatief zeldzame plant- en diersoorten voor, zoals de das.

‘Het bewaren van biodiversiteit en het beheer van natuurlijke hulpbronnen in deze ecosystemen is essentieel voor duurzame ontwikkeling’, zegt Unesco-directeur Audrey Azoulay over de nieuw aangewezen biosfeerreservaten.

Mozambique

In Moldavië en Mozambique werd dit jaar voor het eerst een biosfeerreservaat aangewezen. Andere landen met nieuwe reservaten zijn Burkina Faso, China, Noord-Korea, Ecuador en India. Verder liggen de gebieden in Indonesië, Italië, Kazachstan, Iran, Madagaskar, Zuid-Korea, Rusland, Slovenië, Zuid-Afrika, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten en Tanzania.

In totaal zijn er nu wereldwijd 686 van deze reservaten.

Het biosfeerreservaat in Mozambique, Quirimbas, telt elf eilanden met 3000 bloemensoorten, waarvan er 1000 inheems zijn. Op de eilanden zijn ook 23 reptielensoorten, 447 vogelsoorten en 46 landzoogdieren te vinden, waaronder de zogeheten grote vier: de olifant, leeuw, buffel en luipaard. Bij de eilanden leven ook walvissen en dolfijnen.