‘Een dodelijke mix van opsluiting, toenemende armoede en economische dwang’

UNHCR ziet tweede golf van geweld tegen vrouwelijke vluchtelingen

captain Raju / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

42 procent van de vluchtelingen in Cox’s Bazar, Bangladesh, zegt dat het sinds het begin van de coronacrisis onveiliger is geworden voor vrouwen en meisjes “binnenshuis”.

De tweede coronagolf dreigt het geweld tegen vrouwelijke vluchtelingen aan te wakkeren. Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR ontvangt “alarmerende berichten” over een toename van gendergeweld.

Door de tweede coronagolf ontstaat een ‘een dodelijke mix van opsluiting, toenemende armoede en economische dwang’, zegt de UNHCR. Die kan leiden tot ‘een hernieuwde golf van geweld tegen meisjes en vrouwen die op de vlucht, ontheemd of staatloos zijn.’

Alarmerende berichten

‘We krijgen alarmerende berichten over een sterke toename van de risico’s van gendergerelateerd geweld, waaronder geweld door partners, mensenhandel, seksuele uitbuiting en kindhuwelijken’, zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

De Global Protection Cluster, een netwerk van VN-agentschappen en ngo’s die bescherming bieden aan slachtoffers van humanitaire crises, meldt een toename van gendergeweld in ten minste 27 landen.

Uit ten minste 20 landen komen meldingen over de verkoop van seks om economisch te overleven.

Kinderen

In Noordwest- en Zuidwest-Kameroen heeft een kwart van de gendergerelateerde geweldincidenten sinds het begin van de pandemie betrekking op kinderen. In de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar een kwart van de bevolking ontheemd is, wordt elk uur één incident van gendergeweld geregistreerd.

Bij Venezolaanse vluchtelingen en migranten in Colombia is het aantal incidenten met gendergeweld in de eerste negen maanden van het jaar met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Oproepen naar meldpunten voor huiselijk geweld zijn met 153 procent gestegen in Colombia en met 56 procent in Zimbabwe.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Rohingya

In Cox’s Bazar, in Bangladesh, waar honderdduizenden Rohingya in vluchtelingenkampen zitten, zegt 42 procent van de vluchtelingen dat het sinds het begin van de coronacrisis onveiliger is geworden voor vrouwen en meisjes “binnenshuis”. Ze spreken van een toename van partnergeweld als gevolg van spanningen over inperkingsmaatregelen en financiële moeilijkheden.

De UNHCR vreest ook een toename van het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.