Kinderen gedood, gewond, gescheiden van gezin of ontheemd door Russische invasie

Unicef: ‘Meer dan 2 kinderen per dag gedood door oorlog in Oekraïne’

Mirek Pruchnicki (CC BY 2.0)

Unicef waarschuwt ook dat de oorlog een acute crisis in kinderbescherming heeft veroorzaakt. Kinderen op de vlucht lopen risico op gescheiden te worden van hun gezin, en hebben niet zelden trauma’s opgelopen.

De oorlog in Oekraïne eist een loodzware tol van kinderen, waarschuwt Unicef. Sinds het begin van de Russische invasie zijn minstens 262 kinderen gedood, en bijna twee op de drie kinderen zijn ontheemd.

Door het conflict zijn 5,2 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp, zowel in Oekraïne zelf als in gastlanden die vluchtelingen opvangen. Naast de hoge kindersterfte zijn er sinds 24 februari ook minstens 415 kinderen gewond geraakt in het geweld.

Sinds het begin van de invasie zijn 262 kinderen gedood, of meer dan twee kinderen per dag. Kinderrechtenorganisatie Unicef baseert zich hiervoor op rapporten die geverifieerd zijn door het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) van de Verenigde Naties.

Nood aan vrede

Unicef zegt dat de snelheid en de nood van het conflict ‘ongezien zijn sinds de Tweede Wereldoorlog’. De meeste kinderen sterven of raken gewond door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden door de Russen.

‘Zonder een broodnodig staakt-het-vuren en onderhandelde vrede zullen kinderen blijven lijden – en de gevolgen van de oorlog zullen kwetsbare kinderen over de hele wereld treffen.’

‘Zonder een broodnodig staakt-het-vuren en onderhandelde vrede zullen kinderen blijven lijden – en de gevolgen van de oorlog zullen kwetsbare kinderen over de hele wereld treffen’, zegt Unicef-directeur Catherine Russel, doelend op onder meer de stijgende graanprijzen die honger in het Midden-Oosten en elders aanwakkert.

Unicef waarschuwt ook dat de oorlog een acute crisis in kinderbescherming heeft veroorzaakt. Kinderen op de vlucht lopen risico op gescheiden te worden van hun gezin, en hebben niet zelden trauma’s opgelopen.

Niet-begeleide minderjarigen zijn uitermate kwetsbaar voor geweld, misbruik en mensenhandel. Getraumatiseerde kinderen hebben nood aan veiligheid, stabiliteit, en psychosociale ondersteuning. Niet alle jonge Oekraïense vluchtelingen hebben daar toegang toe.

Bovendien hebben veel Oekraïense gezinnen door de oorlog onvoldoende inkomen om in de basisbehoeften van hun kinderen te voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.