Psychische begeleiding voor kinderen in nood

Unicef: Kinderen in karavaan naar VS lopen psychisch gevaar

Peg Hunter CC BY-NC 2.0

Mexicaanse grens

Veel kinderen in de karavaan van migranten die de VS nadert vertonen tekenen van angst en psychosociale stress. Dat zegt personeel van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef op het terrein.

Sommige kinderen vertellen over hun angst voor geweld of om gescheiden te worden van hun gezin, terwijl andere het moeilijk vinden om deel te nemen aan recreatie-activiteiten. Unicef schroeft de hulp op en voorziet in psychische begeleiding voor de kinderen in nood. 

Stressfactoren

Kinderen die meereizen met de karavaan worden blootgesteld aan verschillende stressfactoren, waaronder het verlaten van hun huis en geliefden, onzekerheid over de reis, extreme en plotse veranderingen, fysieke uitputting, uitdroging en ziekte. Sommige kinderen hebben mogelijk ook al traumatische ervaringen achter de rug voor hun vertrek, zoals bendegeweld of seksueel geweld.

Kinderen die meereizen met de karavaan worden blootgesteld aan verschillende stressfactoren, fysieke uitputting, uitdroging en ziekte.

Elk van die factoren kan het fysieke en psychologisch welzijn van de kinderen aantasten, stelt Unicef. Psychologische hulp kan de impact op de kinderen verlichten.

Unicef bouwt momenteel samen met de Mexicaanse overheid en andere partners tenten bij de zuidelijke grens van Mexico, waar een groot deel van de karavaan zich momenteel verzamelt. De organisatie biedt er bijstand voor de kinderen en organiseert er  onder meer voorleesuurtjes, ontspanningsoefeningen en tekentherapie. 

De organisatie roept alle overheden op om rekening te houden met het welzijn van de kinderen, gezinnen samen te houden en alternatieven te vinden voor de opsluiting van kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift