Vooral Oost-Congo blijft geteisterd door aanhoudend geweld

Unicef: ‘Recordaantal kinderen ontvoerd, vermoord of verkracht in Congo’

MONUSCO / Myriam Asmani (CC BY-SA 2.0 DEED)

n 2022 had de DRC de hoogste cijfers ter wereld voor seksueel geweld tegen kinderen gepleegd door gewapende strijdkrachten.

Unicef trekt aan de alarmbel wegens de schrijnende situatie voor kinderen in de Democratische Republiek Congo. Het land is op weg om voor het derde opeenvolgende jaar een recordaantal schendingen tegen kinderen te registreren. Het gaat daarbij om bijzonder ernstige zaken zoals seksueel geweld, moord en ontvoering.

Het VN-Monitoring- en Rapportagemechanisme, dat in 2005 werd opgestart, meldt een verontrustende escalatie van gevallen waarbij kinderen slachtoffer worden van geweld, ontvoering en rekrutering door gewapende groepen.

Volgens de data hebben er in de eerste helft van 2023 al meer dan 1700 geverifieerde ernstige schendingen tegen kinderen plaatsgevonden. Dat is een stijging van 41% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De rekrutering van kinderen door gewapende groepen nam tijdens dezelfde periode met 45% toe in vergelijking met vorig jaar. In 2022 werd vastgesteld dat 1545 kinderen - sommigen nog maar 5 jaar oud - gerekruteerd waren en ingezet door gewapende groepen. Ook het doden en verminken van kinderen kende een toename van 32% tijdens de eerste zes maanden van dit jaar.

Crisis in het oosten

Het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) is al maanden in de greep van aanhoudend geweld. In de provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu zijn in totaal zo’n 120 milities actief. Dit leidt tot een eindeloze cyclus van humanitaire crises en massale ontheemding. Schijnbaar zinloze aanvallen op burgers worden voornamelijk aangedreven door het verlangen om de minerale rijkdom van het gebied in handen te krijgen. Volgens waarnemers voeden ook externe spelers, zoals buurland Rwanda, het geweld.

Verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tegen kinderen vertonen, samen met ontvoeringen, een verontrustend stijgende trend.

Sheema Sen Gupta, directeur Kinderbescherming bij Unicef bezocht de regio onlangs en was naar eigen zeggen in shock door wat ze zag. ‘Ik heb kinderen ontmoet die de verschrikkingen van rekrutering en inzet door gewapende groepen en het onuitsprekelijke trauma van seksueel geweld hebben overleefd - wreedheden die niemand zou mogen meemaken, laat staan kinderen’, aldus Gupta. Ze benadrukte de dringende noodzaak voor de lokale overheid en buitenlandse partners en donoren om inspanningen op te voeren om de meest kwetsbare burgers van het land te beschermen.

Triest record

Verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tegen kinderen vertonen, samen met ontvoeringen, een verontrustend stijgende trend. In 2022 had DRC de hoogste cijfers ter wereld voor seksueel geweld tegen kinderen gepleegd door gewapende strijdkrachten. 2022 markeerde nog een andere triest record, met 730 geverifieerde kinderontvoeringen. Dat is het hoogste aantal ooit geregistreerd door de Verenigde Naties in DRC.

Anderhalf miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht in het Oosten van DRC, sinds het begin van de crisis in oktober 2022. Binnen het land zelf zijn momenteel 6,1 miljoen mensen op de vlucht, het hoogste cijfer in een Afrikaans land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.