Uribe reikt FARC de hand

Nieuws

Uribe reikt FARC de hand

Evert Govaerts

06 april 2009

Na jaren hard militair optreden tegen de FARC zoekt de Colombiaanse president Alvaro Uribe contact met de linkse rebellengroep. Hij verbindt echter strikte voorwaarden aan de vredesgesprekken.

De Colombiaanse President Uribe kondigde vorige week aan dat hij vredesonderhandelingen wil met de linkse rebellengroep FARC. Zijn enige eis aan het FARC is dat de rebellengroep drie tot vier maanden lang geen geweld gebruikt. “Naar vrede zoeken, betekent niet dat we geweld moeten toelaten”, aldus Uribe. Uribe zei echter niet dat het leger dan ook zou stoppen met acties tegen de FARC.
Dat de Colombiaanse president deze stap zet, zou wel eens te maken kunnen hebben met de nieuwe tactiek van de FARC. Die plegen sinds kort bomaanslagen in de Colombiaanse steden. Volgens parlementslid Simón Craviria Ruiz zouden deze aanslagen uitbesteed worden. Bovendien worden zakenmannen onder druk gezet om de FARC financieel te steunen.

Verandering

Na jaren hard optreden door president Uribe lijkt hij nu toch voor de vredesonderhandelingen te gaan. Uribe werd president en verwierf ook grote populariteit met zijn optreden tegen de FARC. Onder zijn bewind is onder andere de bekendste gijzelaar van de FARC, Ingrid Betancourt, bevrijd.
Vorige week zondag nog trok de FARC zijn eis tot een gedemilitariseerde zone in. Die eis was op tafel gelegd bij onderhandelingen om wedezijds gevangenen vrij te laten. De FARC wilde 20 gegijzelde veiligheidsagenten ruilen voor 500 gevangen genomen rebellen. De vraag tot uitwisseling van gevangenen werd meteen afgewezen door president Uribe. Uribe zei nog dat vredesonderhandelingen niet mogelijk waren met terroristen, enkel met democratieën.

Oproep tegen samenwerking

Vorige dinsdag stuurde de FARC ook een bericht de wereld in, gericht aan de gevangengenomen guerillaleiders Olivo Saldaña en Karina. Hierin stond dat de FARC oproept om het doel -een Colombia onder hun bewind- niet te verraden. De FARC denkt ook nog niet aan demobilisering, waarmee de rechtse AUC wel bezig zou zijn. Ze willen niet hetzelfde behandeld worden als “de horden paramilitaire moordenaars, georganiseerd door de staat in hun oorlog tegen het volk.”