USAID aangeklaagd wegens antiprostitutiebeleid

Nieuws

USAID aangeklaagd wegens antiprostitutiebeleid

William Fisher

24 augustus 2005

Een machtige Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie dient klacht in tegen USAID. Volgens DKT International werkt de Amerikaanse dienst voor ontwikkelingshulp de verspreiding van aids in de hand omdat ze bijstand aan prostituees onmogelijk maakt.

In juni voerde USAID de voorwaarde in dat alle ngo’s die werken met Amerikaans belastinggeld expliciet stelling moeten nemen tegen prostitutie en mensenhandel voor seksuele doeleinden. De maatregel maakt deel uit van een pro-life beleid dat de regering-Bush onder druk van religieus rechts doorvoerde.

DKT, een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie die zo’n 10 miljoen koppels in arme landen voorbehoedsmiddelen en voorlichting verstrekt, heeft bij een districtrechtbank klacht ingediend tegen USAID. Het antiprostitutiebeleid is volgens de organisatie een schending van de Amerikaanse grondwet.

De subsidievoorwaarden van USAID bewijzen een bijzonder slechte dienst aan de internationale programma’s die de verspreiding van aids willen voorkomen. Het is overduidelijk dat dit beleid meer kwaad dan goed doet, licht directeur Philip D. Harvey toe. DKT heeft zelf zijn programma’s in Vietnam moeten stopzetten omdat USAID haar steun heeft ingetrokken.

DTK werkt in 11 landen, onder meer met de steun van de Duitse, Britse en Nederlandse regering en de Gates Foundations. Het is nodig om te werken met prostituees omdat hun werk nu eenmaal een realiteit is, zegt Harvey. Wij zorgen ervoor dat ze het risico op HIV-besmetting beperken en verstrekken hen aidsremmers.

Deze maand heropende het VN-bevolkingsfonds UNFPA zeven gynaecologische centra in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Die werden gesloten omdat de door USAIDS gefinancierde International Planned Parenthood Federation (IPPF) ‘financieringsproblemen’ kreeg. UNFPA kwam over de brug met 50.000 dollar - genoeg om de centra een half jaar te doen draaien. (MM/ADR)