Val van Chalabi mogelijk nefast voor Amerikaanse haviken

Nieuws

Val van Chalabi mogelijk nefast voor Amerikaanse haviken

Jim Lobe

21 mei 2004

De Amerikaanse regering ontkent dat de huiszoeking van gisteren (donderdag) bij de Iraakse politicus Ahmed Chalabi ingegeven is door politieke motieven. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat er juridische en onderzoeksmatige redenen waren voor de inval in de woning van de voormalige poulain van Washington. Mogelijk gaat het om het oneigenlijk gebruik van 18 miljoen dollar die de Amerikaanse overheid stortte op de bankrekening van Chalabi's partij.

De Iraakse politie en Amerikaanse soldaten stormden gisteren de woning binnen van Ahmed Chalabi. Ze namen computers en papieren mee, maar het is nog steeds niet duidelijk wat de reden is van de actie. Op een persconferentie achteraf, zei een woedende Chalabi dat hij door de Amerikanen gelogenstraft wordt omdat hij eist dat Irak volledige soevereiniteit krijgt na de machtsoverdracht van 30 juni.

Mogelijk houdt de huiszoeking bij Chalabi verband met Amerikaanse overheidsdollars. Het Iraaks Nationaal Congres (INC) ontving tussen 1998 en maart 2003 18 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid. Het geld was bedoeld als steun aan de oppositie in Irak, maar werd mogelijk oneigenlijk en illegaal gebruikt om bij de Amerikaanse regering te lobbyen voor een invasie in Irak en om artikels over massavernietigingswapens in de Amerikaanse pers te krijgen. De General Accounting Office, de dienst die de Amerikaanse overheidsuitgaven controleert, onderzoekt momenteel wat er met het geld is gebeurd.

In 1992 werd de Iraakse politicus al eens door een Jordaanse rechtbank bij verstek veroordeeld wegens de verduistering van 300 miljoen dollar in een door hem opgerichte bank.

In januari stond Ahmed Chalabi nog op het balkon van het Witte Huis naast Laura Bush. Hij luisterde met de elite in Washington naar de State of the Union van de president. De huiszoeking bevestigt dat de twee jaar oude strijd om het Amerikaanse buitenland een keerpunt heeft bereikt. Chalabi werd tien jaar lang doodgeknuffeld door het neo-conservative kamp. Met name vice-president Dick Cheney, Defensieminister Donald Rumsfeld en onderministers Paul Wolfowitz (Buitenlandse Zaken) en Douglas Feith (Defensie) zagen in hem de redder van Irak. Het realistische kamp - met name het ministerie van Buitenlandse Zaken en de inlichtingendienst CIA - hebben Chalabi nooit voor geen meter vertrouwd.

De visie van de realo’s lijkt het nu te halen, zelfs binnen het Pentagon. Dat kondigde deze week aan dat het de maandelijkse toelage aan het INC van 335.000 dollar schrapt. Dat was zeer tegen de zin van Richard Perle, één van de meest invloedrijke neoconservatieven in Washington. Perle hield vol dat het INC en Chalabi de beste kans zijn voor Irak.

Tekenend voor het wijzigende klimaat is dat Robert Blackwill, de voorzitter van de Iraqi Stabilisation Group (ISG) en de man die de chaos in Irak enigszins binnen te perken probeert te houden, de invloed van het Pentagon in Irak heeft weten terugdringen.

Maar Chalabi is niet zomaar uitgeteld. Hoewel zijn electorale aanhang vrijwel nihil is, is zijn invloed niet te ontkennen, dankzij zijn positie binnen de Iraakse Bestuursraad (IGC), zijn invloed in de belangrijkste ministeries en zijn connecties bij de Mukhabarat, Saddams voormalige geheime dienst. (MM/ADR)