Valleien onder Groenlands ijs bevorderen smeltproces

Het afsmelten van de gletsjers in Groenland verloopt nog sneller dan voorspeld. Onderzoekers ontdekten diepe valleien onder de gletsjers die hen ook landinwaarts in contact brengen met het water uit de oceaan.

  • CC BY-NC-ND 2.0 Howard Ignatius Een gletsjer in het Vatnajökull Nartional Park, Groenland. CC BY-NC-ND 2.0 Howard Ignatius

De studie, die gepubliceerd werd in Nature Geoscience, toont nooit eerder geziene valleien onder de zeespiegel.

“Onder bijna elke uitgang van een gletsjer ligt een vallei. Dit is niet onlogisch, maar hadden we niet verwacht”, zegt hoofdauteur Mathieu Morlighem, glacioloog aan de Universiteit van California.

De nieuwe studie bracht de gletsjervalleien in kaart en die blijken niet alleen talrijker maar ook dieper en breder dan ooit gedacht.

Deze bevindingen betekenen dat de scenario’s rond het smelten van het ijs op Groenland herbekeken moeten worden.

Het wegsmelten van het Groenlandse ijs is verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de stijging van de zeespiegel. Een aantal studies zeggen dat de snelheid van die stijging zou afnemen de komende decennia. Een van de redenen was dat de gletsjers krimpen en zo hoger en meer landinwaarts komen te liggen, weg van het warme oceaanwater.

“Het vinden van onderwatervalleien in Groenland, verhoogt het risico op het wijdverbreide smelten van de gletsjers”, zegt Morlighem. “Hierdoor blijft het ijs immers veel langer in contact met het oceaanwater.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift