Van één computer tot de grootste microfinancieringsbank van Bolivia

Nieuws

Van één computer tot de grootste microfinancieringsbank van Bolivia

Franz Chávez

06 juli 2011

Een niet-gouvernementele organisatie die 25 jaar geleden werd opgezet door vijf vrouwen in Bolivia, is uitgegroeid tot grootste microfinancieringsbank in het land. De bank werkt met mensen die bij reguliere banken geen leningen kunnen krijgen.

De Banco FIE S.A. begon als kleine niet-gouvernementele organisatie in een bescheiden kantoor in La Paz, met slechts één computer. Nu heeft de bank 150 kantoren in het hele land.

“We doen het op onze eigen manier. Aanvankelijk werden klanten nog met de hand geregistreerd”, zegt Elizabeth Nava, algemeen manager bij Banco FIE en een van de pioniers op het gebied van microfinanciering in Bolivia. “Deze bank is opgericht met hard werken en toewijding.”

Vorig jaar werd de Banco FIE gelauwerd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank voor haar prestaties op maatschappelijk gebied.

Vrouwelijke klanten

Het kantoor waarin het interview met Nava plaatsvindt, staat in een drukke wijk waar honderden voedselverkopers, boeren en handwerkslieden hun waren aan de man brengen in eenvoudige kraampjes of op plastic zeiltjes op het asfalt.

De bank ontstond een kwart eeuw geleden, toen het Centrum voor de Ontwikkeling van Economische Initiatieven (FIE) zich bewust ging richten op potentiële kleine ondernemers, inclusief de vele werknemers die ontslagen werden als gevolg van een draconisch economisch aanpassingsprogramma. De inflatie bedroeg destijds 25.000 procent per jaar.

In 2010 werd FIE een bank. In de archieven is de kleinste lening die ooit verstrekt is, nog terug te vinden: 9 euro. De grootste lening die de bank ooit verstrekte, bedroeg 835.000 euro.

Nava zegt dat haar oorspronkelijke idee om de marktkennis en onderhandelingsvaardigheden van vrouwen benutten, in de praktijk zijn bestaansrecht heeft bewezen. Van de klanten van Banco FIE is 55 procent vrouw.

In familiebedrijven die zich richtten op bijvoorbeeld kleermakerij en timmerwerk, hadden   mannen vaak een leidende rol in de productie. De bijdrage van vrouwen, die zich meestal  bezighielden met de marketing, verkoop en het beheer van het geld, werd onderschat, zegt Nava.

Kredietwaardigheid

De gezinnen die bij de bank aankloppen, weten vaak niet hoe ze complexe berekeningen moeten maken over inkomen en verwachte verkoop, winst of liquiditeit. De Banco FIE heeft een eigen methode ontwikkeld om de kredietwaardigheid van dergelijke kleine ondernemers vast te stellen, zegt kredietmanager Óscar Vedia.

Hij noemt het voorbeeld van een kleine buurtwinkel, een familiebedrijf. Bij de beoordeling werd in het bijzonder rekening gehouden met de ervaring van de winkelier, die precies wist welk voedselproducten goed liepen. Ook werd rekening gehouden met de locatie van de winkel. Op grond van deze informatie werden inkomensstatistieken gemaakt over een periode van een week en een maand. Ook transportkosten en andere kosten werden meegenomen in de berekening van de kredietwaardigheid. Omdat het om een familiebedrijf ging, werden ook huishouduitgaven voor onder meer vervoer, onderwijs en huur ingecalculeerd, zegt Vedia.

“We doen alles wat mogelijk is om een lening te kunnen verstrekken. En we geven adviezen, in plaats van eenvoudigweg een lening te weigeren”, zegt hij.

Vedia, gekleed in vrijetijdskleding, is verantwoordelijk voor het programma dat de bank kort geleden ook in Haïti en Argentinië heeft gelanceerd.

De Banco FIE heeft een netto waarde van 43,4 miljoen euro en rekent een jaarlijkse rente aan tussen 8,5 en 21 procent. Volgens Veda zijn dat de laagste rentevoeten in de internationale microfinancieringsmarkt.