Van klimaathelden tot dino’s: het klimaatrapport van de Europese fracties

Nieuws

Beschermers, uitstellers en dinosauriërs

Van klimaathelden tot dino’s: het klimaatrapport van de Europese fracties

Van klimaathelden tot dino’s: het klimaatrapport van de Europese fracties
Van klimaathelden tot dino’s: het klimaatrapport van de Europese fracties

IPS

18 april 2019

Amper drie van de acht politieke groepen in het Europees parlement krijgen voor hun stemgedrag een goed rapport van de klimaatkoepel CAN. Een rangschikking met klimaathelden en dino's moet de klimaatbewuste kiezer een leidraad geven bij de nakende verkiezingen.

Amper drie van de acht politieke groepen in het Europees parlement krijgen voor hun stemgedrag een goed rapport van de klimaatkoepel CAN. Een rangschikking met klimaathelden en dino’s moet de klimaatbewuste kiezer een leidraad geven bij de nakende verkiezingen.

De koepel analyseerde het voorbije stemgedrag binnen de acht fracties in het Europees parlement op het vlak van energie- en klimaatthema’s. Dat levert een rangschikking op in drie groepen: defenders, delayers en dinosaurs (klimaatverdedigers, uitstellers en dino’s).

Amper drie van de acht fracties krijgen een groene score: de Groenen/Vrije Europese Alliantie (84,9 procent) en de European United Left/Nordic Green Left (66,5) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (61,3 procent), waartoe ook de SP-A behoort.

Opvallend is de score van de Europese Volkspartij (EPP), waartoe de CD&V behoort.

De conservatieve fractie EFDD en de Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE) halen de 50 procent niet. ALDE, waartoe onder meer Open VLD behoort, krijgt een score van 38,1 procent. De EFDD met onder meer de Italiaanse Vijfsterenbeweging en Alternative Für Deutschland doet het iets beter met 40,1 procent. Beide fracties krijgen het etiket “uitstellers”, omdat ze wel achter klimaatactie staan, maar niet urgent genoeg actie ondernemen.

Opvallend is de score van de Europese Volkspartij (EPP), waartoe de CD&V behoort. De EPP scoort amper 14,3 procent en belandt zo in de groep met ‘dinosaurussen’. Ze krijgen er gezelschap van de ENF (15,2 procent) en de European Conservatives and Reformists als hekkensluiter met 10 procent. “Zij gedroegen zich tot nog toe als dinosaurussen en hebben nog niet begrepen welke dringende actie nodig is tegen de klimaatverandering. Daardoor hinderen ze anderen om meer te doen”, stelt CAN.

België

Ook voor de nationale partijen werd een rangschikking gemaakt. In België scoort Ecolo als beste met 96 procent, gevolgd door de PS met 93 procent en Groen met 90 procent. Ook de Sp.a en de MR krijgen lof als ‘defender’ met respectievelijk 70 en 60 procent.

Bij de ‘delayers’ zitten onder meer de Open VLD en cdH met 46,7 en 37 procent. In de N-VA (17,8 procent), CD&V (12 procent) en Vlaams Belang (5 procent) ziet CAN klimaatdinosauriërs.

Hoop

Toch is ook binnen de centrumfracties en conservatieve groepen reden tot hoop, stelt CAN. De fracties tellen vaak immers partijen of parlementsleden die in eigen land hebben aangetoond dat ze kunnen meerwerken aan ambitieus klimaatbeleid. Binnen ALDE wordt bijvoorbeeld de MR genoemd, en binnen de Europese volkspartij krijgt het cdH een eervolle vermelding.

In België scoort Ecolo als beste met 96 procent, gevolgd door de PS met 93 procent en Groen met 90 procent.

“In de voorbije vijf jaar hebben de conservatieve fracties en de centrumpartijen in het Europees Parlement niet genoeg gedaan om de Europese burger te beschermen voor de klimaatcrisis”, zegt Wendel Trio, directeur van CAN in Europa. “Ze moeten gehoor geven aan de eis van miljoenen Europese burgers, die hun politici vragen om van het klimaat een prioriteit te maken in hun campagne en na de verkiezingen concrete stappen te nemen.”

Die verkiezingen zijn een unieke kans om een ambitieuze klimaatcoalitie in het parlement mogelijk te maken, zegt Trio, ook door meer progressieve kandidaten te steunen binnen partijen met een tot nog toe twijfelachtig klimaatrapport.

“In het huidige parlement zetelen al verschillende conservatieve en liberale politici die de klimaatverandering ernstig nemen en voorstander zijn van meer ambitieuze actie”, zegt hij. “zo hebben we er meer nodig in het volgende Parlement, om een brede alliantie van parlementsleden mogelijk te maken over het hele politieke spectrum die ijvert voor een schoner, veiliger en meer welvarend Europa.”