Veelgestelde vragen over de moord op Mahmoud al-Mabhouh

Nieuws

Veelgestelde vragen over de moord op Mahmoud al-Mabhouh

Veelgestelde vragen over de moord op Mahmoud al-Mabhouh
Veelgestelde vragen over de moord op Mahmoud al-Mabhouh

Bart Vanacker

19 februari 2010

Een topman van Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, werd op 19 januari vermoord in zijn hotelkamer in Dubai. De aanslag is in een waas van geheimzinnigheid gehuld.

Wat is er gebeurd?

Op 19 januari 2010 werd een topman van Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, vermoord in een kamer van het Rotana Hotel in Dubai. Hij was eerder die dag aangekomen in het land vanuit Syrië. Zijn bodyguards waren niet bij hem omdat hun vliegtuig vertraging had.

Wie was Mahmoud al-Mabhouh?

Al-Mabhouh was een topman van Hamas en gaf in een boodschap op Al-Jazeera, die twee weken na zijn dood werd uitgezonden, toe dat hij in 1989 twee Israëlische soldaten heeft gedood.

Wat is het probleem?

De elf verdachten van de moord op al-Mabhouh zouden vervalste buitenlandse paspoorten gebruikt hebben om vanuit Israël naar Dubai te reizen en zouden bovendien namen gebruikt hebben van mensen die niets met de zaak te maken hebben. Op de paspoorten kleefden ze zelfgemaakte foto’s.

Hoe kwam de identititeisroof aan het licht?

De politie in Dubai heeft de beelden van bewakinsgcamera’s in het hotel en op de luchthaven geanalyseerd, en de namen van de elf verdachten in een opsporingsbericht woensdag bekendgemaakt.
Maar al snel bleken de gezochte mensen niets met de moord te maken te hebben. Het gaat ondermeer om zeven Israëliërs die in Europa geboren zijn. De paspoorten stonden op naam van zes Britten, drie Ieren, een Fransman en een Duitser, die dus niets met de moord te maken hebben.

Hoe reageert Groot-Brittannië?

David Miliband, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat het misbruik een ‘serieus incident’ is en kondigt een grootscheeps onderzoek aan. Londen heeft ook, net als Ierland, de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.
De Britse krant The Daily Mail signaleert vandaag dat de MI6 op de hoogte was van de operatie van de Israëlische agenten en dat ze daarbij valse Britse paspoorten zouden gebruiken. Ook Buitenlandse Zaken zou op de hoogte gebracht zijn. Maar Groot-Brittannië zou niet op de hoogte geweest zijn van het doel van de operatie. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat.

Welke stappen zijn er gezet?

Interpol heeft de elf verdachten van de moord op een lijst van meestgezochte personen gezet om te verhinderen dat ze nog met dezelfde vervalste paspoorten kunnen reizen. Ondermeer de foto’s, en de frauduleuze namen waaronder ze gereisd hebben, zijn publiek gemaakt.

Zit de Mossad achter de moord?

De Israëlische geheime dienst Mossad wordt verdacht van de moord, maar daarover bestaat helemaal geen duidelijkheid.

  • De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft woensdag gezegd dat er geen reden is om aan te nemen dat de Mossad achter de aanslag zit.

  • De politie in Dubai zegt er 99 procent zeker van te zijn dat de Mossad achter de aanslag zit.

Zitten er meerdere daders achter de moord?

  • De Britse krant The Guardian schrijft dat een veiligheidsmedewerker van Hamas in Syrië is opgepakt omdat hij de moordenaars zou geholpen hebben  Mabhouh te identificeren.

  • Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn twee Palestijnen in Jordanië opgepakt omdat ze betrokken zouden geweest zijn bij de moord. De twee zijn ondertussen uitgeleverd aan Dubai. De twee woonden volgens Hamas in de Gazastrook, tot Hamas in 2007 er de macht greep.

Wat is de Mossad?

De Mossad is de Israëlische inlichtingendienst. Het voorkomen van terroristische aanslagen tegen Israëlische doelwitten in het buitenland is een van de opdrachten van de Israëlische geheime dienst. Spectaculaire acties zijn de dienst niet vreemd: in 1960 ontvoerde de Israëlische geheime dienst bijvoorbeeld de Duitse nazi-functionaris Adolf Eichmann uit Argentinië.

En wat heeft tennis ermee te maken?

Videobeelden tonen dat de moordenaars van al-Mabhouh de hotellift uitstapten, vermomd als tennisspelers. En laat de Israëlische ambassade in Groot-Brittannië nu net een berichtje posten op haar Twitterpagina om de Israëlische tennisspeler Shahar Peer, die in Dubai aan een tenniswedstrijd deelneemt, te steunen: ‘You heard it here first: Israeli tennis player carries out hit on Dubai target’. De tweet is niet meer beschikbaar.
De Israëlische ambassade heeft ondertussen gereageerd op het bericht, schrijft Ynetnews: ‘Berichten op Twitter worden gekarakteriseerd door een grote creativiteit. In dit geval was die creativiteit ongetwijfeld ongepast.’