Venezolaanse politie vernedert homo’s

Nieuws

Venezolaanse politie vernedert homo’s

Humberto Márquez

02 november 2009

Venezolaanse homo’s, lesbiennes en transseksuelen zeggen dat de politie in de hoofdstad Caracas hen viseert en vernedert. Ze worden opgepakt en geslagen, moeten hun geld afgeven en worden verplicht tot seks.

Holebi-organisaties zeggen dat de politie vaak razzia’s houdt in buurten die populair zijn bij homo’s en lesbiennes. De razzia’s passen in Operatie Veilig Caracas. Daarmee proberen de politie en de Nationale Garde de criminaliteit in een van de meest onveilige steden ter wereld terug te dringen.
Bij een van die razzia’s in oktober werden Jonathan Matheus en Omar Marques opgepakt. De twee, die de organisatie Venezuela Diversa (Divers Venezuela) leiden, zeggen dat ze samen met twintig jonge holebi’s in twee busjes werden afgevoerd en vernederd en geslagen werden. Op weg naar het commissariaat werden ze samen met twee minderjarigen langs de autosnelweg weer vrijgelaten, vanwaar ze te voet moest gaan.
Travestiet-prostitués zeggen dat de politie hen verplicht hun geld af te geven en soms zelfs seks met hen te hebben. “Anders, dreigen ze, slaan ze ons of brengen ze ons naar een gevaarlijke plaats waar ze ons gaan achterlaten”, zegt Astrid, een van de slachtoffers. Een collega vertelt dat hij vanuit een patrouillewagen uitgelachen en beledigd werd en dat vervolgens op zijn benen is geschoten met hagel.
Zelfs een icoon als Giannina Cadenas zegt dat ze vernederd wordt bij politiecontroles – “ik voel me dan als een kakkerlak” – en ook al geld moest afgeven. Cadenas is een transseksueel die vorig jaar een eigen programma had op de staatstelevisie.

Helft

De humanitaire organisatie Acción Ciudadana Contra el Sida (Burgeractie tegen Aids) voerde vorig jaar een enquête uit bij 742 holebi’s in Caracas. Bij de helft van de ondervraagden was de politie over de schreef gegaan, gaande van verbale agressie (36 procent), over afpersing (20 procent) en fysieke agressie (12 procent) tot vrijheidsberoving (11 procent). In de meeste gevallen werd geen klacht ingediend uit schrik of schaamte.
“In Venezuela bestaat een sterke afwijzing van holebi-personen, wat zich uit in dogma’s, sociale vooroordelen en dwalende medisch-psychiatrische diagnoses”, zegt Edgar Carrasco, die het onderzoek deed. “En het ergste is dat deze situatie van discriminatie en straffeloosheid verband houdt met de uitbreiding van de hiv/aidsepidemie.”