Venezolaanse vissers vangen moerasschildpad in reservaat

Nieuws

Venezolaanse vissers vangen moerasschildpad in reservaat

18 februari 2013

In Venezuela vangen vissers de arrauschildpad ook in beschermde zones. De politie laat betijen, zeggen milieuorganisaties. De arrauschildpad gaat de laatste dertig jaar sterk achteruit.

Er wordt op exemplaren van de arrauschildpad (Podocnemis expansa) gejaagd in het reservaat van de Cinaruco-rivier, een zijrivier van de Orinoco, 400 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Caracas. Het vlees wordt verkocht in Puerto Ayacucho, een stad in de buurt.

De arrauschildpad is de grootste moerasschildpad van Zuid-Amerika. De soort komt vooral voor in de stroomgebieden van de rivieren Orinoco en Amazone.

In het Cinaruco-reservaat worden de arrauschildpadden beschermd en worden jonge schildpadden gekweekt.

Daling van de populatie

“De Nationale Garde tolereert deze illegale jachtpraktijken die de soort decimeren”, zegt María Eugenia Gil, communicatieverantwoordelijke van de Stichting Aguaclara, een organisatie voor milieueducatie. Volgens Gil jaagt de Nationale Garde zelfs de milieuambtenaren van het reservaat weg door hen aan te houden, te slaan en hen van wapendiefstal te beschuldigen.

De arrauschildpad is nog niet met uitsterven bedreigd, maar biologen maken zich zorgen over de sterke daling van de populatie de laatste dertig jaar.

Gil noemt het paradoxaal dat de Venezolaanse staat, samen met de Academie voor Wetenschappen, al 24 jaar een kweekprogramma voor deze dieren heeft lopen en jaarlijks duizenden kleine arrauschildpadden uitzet, en ondertussen de jacht op de dieren tolereert en het werk van de milieuambtenaren bemoeilijkt.

Ook de klimaatwijziging bedreigt de arrauschildpad. In tientallen nesten in het Amazonegebied zijn de laatste jaren alleen vrouwelijke jongen geboren. De oorzaak is een hogere nesttemperatuur. Biologen vrezen dat de opwarming van de aarde het probleem nog verscherpt.