‘Venezolanen hebben dringend internationale hulp nodig’

Nieuws

‘Venezolanen hebben dringend internationale hulp nodig’

‘Venezolanen hebben dringend internationale hulp nodig’
‘Venezolanen hebben dringend internationale hulp nodig’

IPS

12 april 2018

Internationale organisaties roepen op tot meer aandacht voor Venezuela, dat al een jaar met een humanitaire crisis kampt waarvan het einde nog niet in zicht is. Inmiddels zijn al 2 miljoen Venezolanen het land ontvlucht.

Jamez42 (CC-BY-SA-4.0)

Protesteerders worden geconfronteerd met de National Guard, 19 June 2017

Jamez42 (CC-BY-SA-4.0)​

Internationale organisaties roepen op tot meer aandacht voor Venezuela, dat al een jaar met een humanitaire crisis kampt waarvan het einde nog niet in zicht is. Inmiddels zijn al 2 miljoen Venezolanen het land ontvlucht.

Door de complexe politieke en economische crisis in Venezuela moeten miljoenen mensen het stellen zonder basisvoorzieningen en –diensten. De Verenigde Naties en mensenrechtengroepen zoals Human Rights Watch (HRW) dringen aan op actie. ‘Venezuela heeft hulp nodig om deze overweldigende crisis te boven te komen’, zegt zanger Ricardo Montaner, die samen met HRW de campagne #TodosConVenezuela lanceerde, wat staat voor Samen voor Venezuela.

De campagne gaat van start aan de vooravond van de Top van de Amerika’s, die vrijdag begint in Lima en waar wereldleiders de situatie in Venezuela zullen bespreken. De campagne vraagt het publiek te twitteren naar Latijns-Amerikaanse presidenten over het ‘wanbeleid van de Venezolaanse regering onder president Nicolas Maduro’. Het gaat dan onder meer om onderdrukking van kritische stemmen en het vastzetten en vervolgen van critici voor militaire tribunalen.

Naar schatting verschenen al zevenhonderd burgers voor militaire rechtbanken op beschuldiging van verraad en het veroorzaken van oproer.

Gezondheidscrisis

Talloze VN-rapporteurs maakten de afgelopen maanden melding van ‘excessief en willekeurig gebruik van geweld’ tijdens protesten tegen de regering.

Venezuela kent momenteel de hoogste inflatie ter wereld, meer dan 6000 procent.

Intussen lijdt Venezuela sinds een daling van de olieprijzen in 2014 onder een ernstige economische crisis. Het Zuid-Amerikaanse land kent momenteel de hoogste inflatie ter wereld, meer dan 6000 procent. Daardoor is het vrijwel onmogelijk voor Venezolanen om geneesmiddelen en voedsel te kopen, wat geleid heeft tot een gezondheidscrisis.

In een jaar tijd stegen de moeder- en kindersterfte met respectievelijk 65 en 30 procent. Meer dan 80 procent van het land leeft nu in armoede.

Twee miljoen vluchtelingen

De politieke spanningen en het gebrek aan basisdiensten hebben ertoe geleid dat bijna twee miljoen Venezolanen het land zijn ontvlucht. Carlos Miguele Machado, één van hen, verklaarde aan HRW dat hij weg trok omdat er voor zijn vrouw, die een schildklieroperatie onderging, geen medicijnen meer verkrijgbaar waren. ‘Ik moest van apotheek naar apotheek op zoek naar het medicijn, en het was nergens verkrijgbaar. En op de zwarte markt is het erg duur,’ zegt hij.

In de afgelopen maanden vertrokken de meeste Venezolaanse vluchtelingen naar Colombia en Brazilië. Meer dan één miljoen vluchtten naar Colombia. Brazilië schat dat er dagelijks meer dan achthonderd Venezolanen de grens oversteken.

‘Omdat de complexe politieke en sociaaleconomische situatie blijft verergeren, hebben de gevluchte Venezolanen bij aankomst dringend behoefte aan voedsel, opvang en gezondheidszorg’, zegt Wiliam Spindler, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR).

Jamez42 (CC-BY-SA-4.0)

Studenten houden bordjes met ‘Wij willen dat Maduro ontslag neemt’ in verschillende talen, 19 June 2017

Jamez42 (CC-BY-SA-4.0)​

Nieuwe opvanglocaties

De openbare diensten in Brazilië hebben moeite de toestroom van vluchtelingen te verwerken. Daarom heeft de UNHCR inmiddels nieuwe opvanglocaties geopend voor Venezolanen. Ook deze hebben hun maximale capaciteit ondertussen al bijna bereikt.

Voor de implementatie van een regionaal reactieplan heeft de UNHCR een oproep aan donoren gedaan ter waarde van 46 miljoen dollar. Tot nu toe werd 4% van dat bedrag bezegeld. Ook de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft een regionaal actieplan gelanceerd om de toestroom van Venezolanen in goede banen te leiden.

Catastrofe dreigt

David Beasly, directeur van het Wereldvoedselprogramma dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om meer te doneren om zo goed als mogelijk een “humanitaire catastrofe” te voorkomen bij de grens met Colombia.

Tijdens een recent bezoek aan de regio zei hij dat de situatie bij de grens met Colombia ‘kan uitmonden in een ramp van ongekende proporties voor het westelijk halfrond. Ik denk dat mensen wereldwijd zich niet realiseren hoe ernstig de situatie is en hoeveel erger het nog kan worden,’ zei hij, verwijzend naar de crisis in Syrië, die ooit begon met bescheiden voedselnood.

In mei worden er in Venezuela presidentsverkiezingen gehouden, die bepalend kunnen zijn voor de toekomst van het land en zijn burgers.